Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Devčić: Radujem se pomoći koja mi je zbog zdravstvenih razloga i obaveza veoma potrebna

Rijeka (IKA)

Vijest o imenovanju dubrovačkog biskupa Mate Uzinića riječkim nadbiskupom koadjutorom objavljena je na blagdan sv. Karla Boromejskog, u srijedu 4. studenog, u 12 sati u Rimu kao i na konferenciji za novinare u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci.

Vijest o imenovanju javnosti je objavio riječki nadbiskup Ivan Devčić, a životopis mons. Mate Uzinića pročitao je generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić.

„Radujem se ovoj pomoći koja mi je zbog zdravstvenih razloga i drugih velikih obveza u vođenju Riječke nadbiskupije veoma potrebna. Naime, Riječka nadbiskupija ima 90 župa, preko 140 aktivnih i umirovljenih dijecezanskih i redovničkih svećenika, 23 bogoslova i 1 sjemeništarca u Zadru, kao i 120 školskih vjeroučitelja. Imamo jednu autohtonu riječku redovničku zajednicu sestara Družbe Presvetog Srca Isusova i više drugih ženskih i muških redovničkih zajednica. Na području ove nadbiskupije djeluje Katolička osnovna škola Josip Pavlišić i Salezijanska klasična gimnazija. Za potrebe visokog teološkog obrazovanja imamo riječku Teologiju – Područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i u nastajanju Visoku bogoslovnu školu“, rekao je mons. Devčić.

Podsjetio je na razgranatu djelatnost Caritasa Riječke nadbiskupije koji ove godine slavi 50. obljetnicu svoga postojanja. „Od ustanova s karitativnim predznakom treba posebno istaknuti Dom ‚Sveta Ana‘ za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, zatim Kuću utočišta koju vode Sestre milosrdnice sv. Vinka i Prihvatilište za beskućnike ‚Ruže sv. Franje‘. A kao jedinstvena ustanova u Crkvi u Hrvatskoj ističe se Hospicij ‚Marija Krucifiksa Kozulić‘ koji već 7 godina na uzoran način skrbi o palijativnim bolesnicima i koji je primjer suradnje riječke Crkve s Gradom na čelu s gradonačelnikom gospodinom Vojkom Obersnelom i Županijom na čelu sa županom gospodinom Zlatkom Komadinom, kao i s Kliničkim bolničkim centrom u Rijeci, Ministarstvom branitelja s ministrom gospodinom Tomom Medvedom, i mnogim drugim ustanovama u našoj domovini.“

Na kraju je nadbiskup izrekao riječi zahvale Svetom Ocu koji mu je dodijelio pomoćnika u osobi mons. Mate Uzinića, koji će svojim iskustvom dati potreban doprinos i pomoć u pastoralnoj skrbi za Riječku nadbiskupiju. „Osobno također zahvaljujem za dar 45 godina svećeništva i 20 godina biskupske službe koju ću navršiti 16. prosinca ove godine. Posebno sam zahvalan Majci Božjoj od Krasna, svetištu koje je u mojoj rodnoj župi i kraju, gdje sam prvi put osjetio svećenički poziv i nakon toga sam na Malu Gospu 1963. krenuo odatle u Bogoslovno sjemenište u Rijeci.“

Riječ zahvale uputio je župniku iz mladosti, pok. Ivanu Olujiću koji ga je primjerom i požrtvovnošću pobožnog svećenika oduševio za svećenički poziv i na putu formacije pratio podrškom i molitvom te svećenicima, redovnicama i redovnicima Riječke nadbiskupije, kao i svim vjernicima, a na poseban način suradnicima u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci.

Generalni vikar mons. Emil Svažić nakon što je pročitao životopis mons. Uzinića objasnio je novinarima i značenje nove službe prema kanonskim propisima. Mons. Uzinić svoju će službu svečano preuzeti vjerojatno već sljedećeg mjeseca u katedrali sv. Vida. Nakon preuzimanja nove službe te kada bude oslobođen obaveza u svojoj sadašnjoj Dubrovačkoj biskupiji, pomagat će dijecezanskom nadbiskupu Ivanu Devčiću do njegova umirovljenja, odnosno njegove navršene 75. godine života, a tada će preuzeti službu riječkog nadbiskupa i metropolita.

Nadbiskup Uzinić rođen je 17. rujna 1967. u Dubravi, u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Osnovnu školu pohađao je u Dubravi, srednju i gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Od 1986. do 1993. studirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, a 1993. postigao akademski stupanj bakalaureat. Od 1992. do 1993. pastoralno djeluje kao đakon u župi Trilj.

Dana 27. lipnja 1993. zaređen je za svećenika u Splitu i inkardiniran u Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Nakon svećeničkog ređenja obnašao je sljedeće službe:

  • 1995.: župni vikar u Omišu
  • 1996.: župnik u Otrić–Strugama
  • 2000.: studirao je u Rimu na Papinskom Lateranskom sveučilištu gdje je postigao licencijat iz crkvenog i civilnog prava
  • 2002.: sudski vikar i sudac na Crkvenom interdijacezantskom sudu I. stupnja u Splitu
  • 2011.: rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu
  • 24. siječnja 2011. imenovan je dubrovačkim biskupom, a zaređen je 19. ožujka 2011.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) obnaša dužnost predsjednika Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba i predsjednik je Vijeća HBK za život i obitelj.