Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovačkoj bolnici uplaćen dar vjernika s područje cijele biskupije – za aparate kojima se prate trudnoće

Dubrovnik (IKA)

Na blagdan Gospe od Zdravlja, 21. studenoga Opću bolnicu u Dubrovniku pohodio je dubrovački biskup Roko Glasnović sa suradnicima uz završetak biskupijske akcije provedene po župnim zajednicama u kojoj je prikupljen novčani iznos od 152 tisuće kuna za tri aparata za praćenje trudnoća potrebna ginekološkom odjelu.

Ravnatelj bolnice dr. Mario Bekić zahvalio je na daru Biskupiji, Caritasu kao i svim vjernicima koji su se u svojim crkvama i župama uključili u akciju za nabavku tri CTG uređaja. „Ovo su instrumenti bez kojih se ne može raditi svakodnevni rad s trudnicama kojima se prati rad srca ploda“, kazao je ravnatelj, istaknuvši kako je to jedan pozitivan uređaj kao i jedna pozitivna tema u današnjim vremenima u kojima je svijet preplavljen različitim bolestima i ratovima. Svi uključeni u akciju na ovaj način „podržavaju život“, poručio je.

Biskup Glasnović istaknuo je kako se taj događaj odvija na blagdan Gospe od Zdravlja – Prikazanja Blažene Djevice Marije u hramu te je podsjetio da sve dobro dolazi od Boga. Na poticaj nekih svećenika i vjernika laika u dogovoru s biskupijskim Caritasom odlučili smo zamoliti vjernike po župama i crkvama da bi prikupili iznos za tri bitna uređaja za našu bolnicu, kazao je biskup. Zahvalio je svim vjernicima i župama na solidariziranju u činjenju dobra, odnosno u pomoći liječnicima u praćenju novog života dodavši kako je demografija „možda najvažnija tema za naše društvo, pa i za našu Crkvu“.

Predsjednik Caritasa Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan opisao je kako se akcija provodila u mjesecu listopadu, „mjesecu posvećenom Blaženoj Djevici Mariji po kojoj je došlo spasenje našem ljudskom rodu“, u župama i crkvama. Zahvalio je posebno župnicima koji su zamolili i potaknuli vjernike da se odazovu akciji te i samim vjernicima koji su osjetili važnost ovakve inicijative i uključili se svojim svesrdnim darivanjem u, kako je rekao, „slap dobrote“.

Tim darom vjernika s područja cijele Dubrovačke biskupije nabavljeni su uređaji pomoću kojih roditelji prvi put mogu čuti otkucaje djetetova srca i koji služe za praćenje srčanih tonova djeteta u utrobi majke i kontrakcija trudnica. Dubrovačka bolnica ima samo tri takva uređaja koja se svakodnevno koriste, a time i troše, te nisu dovoljna za nadzor trudnica. Jedan od uređaja služi i za praćenje blizanačke trudnoće.

U predvorju ginekološkog odjela liječnik Zoran Tešanović s kolegom i sestrama pokazao je jedan od aparata i objasnio njegovo djelovanje. Biskup je potom obišao odjel, kratko se susrećući s rodiljama i novorođenim bebama te osobljem odjela. U bolničkoj kapelici Gospe od Zdravlja u koncelebraciji s bolničkim kapelanom don Miroslavom Karatovićem i pomoćnim kapelanom don Jurom Paponja biskup Glasnović predslavio je euharistiju, preporučivši Gospi liječnike, sestre, tehničare i ostalo bolničko osoblje. U molitve je također uključio sve one koji su svojim darom sudjelovali u nabavi triju uređaja za ginekološki odjel Opće bolnice Dubrovnik.