Budi dio naše mreže
Izbornik

Počeli upisi u Ljetnu školu teologije u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Dubrovačka biskupija organizira Ljetnu školu teologije koja će se održati u Dubrovniku od 18. do 24. srpnja na temu „(A)politična vjera: kršćani u političkom prostoru“ uz renomirane predavače iz Europe i Amerike te sudjelovanje studentica i studenata teologije iz Jugoistočne Europe. Upisi za Ljetnu školu teologije 2021. otvoreni su od 11. do 31. svibnja.

Ljetna škola teologije okuplja studentice i studente katoličke, pravoslavne i protestantske teologije treće i viših godina studija s namjerom stvaranja mjesta za međusobni susret i zajedničko promišljanje o aktualnim teološkim pitanjima.

Mons. Mate Uzinić: Želimo pomoći budućim teologinjama i teolozima različitih kršćanskih konfesija

Apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić u svome pozivu istiće kako smo danas “svjedoci čestog (zlo)upotrebljavanja vjere i religije u političke svrhe, kao i (zlo)upotrebe politike u vjerske i religiozne svrhe”.
“Ovom ljetnom teološkom školom željeli bismo pomoći budućim teologinjama i teolozima različitih kršćanskih konfesija na ovim prostorima, na kojima se događa stalno ispreplitanje vjerskog, političkog i nacionalnog, da budu graditelji pravednijeg, otvorenijeg i ljudskijeg društva i zajednice”, istaknuo je mons. Uzinić.

Svim studentima osigurani su besplatan smještaj i hrana. Za prijavu potrebno je do 31. svibnja 2021. godine ispuniti obrazac koji se nalazi na linku theologia-ragusina.hr/prijave. Predavanja i radionice su na engleskom jeziku. Ukupno se prima 40 studenata. Planirani program održavat će se u skladu s epidemiološkim mjerama koje tada budu na snazi.

Ovogodišnji predavači su: Tomáš Halík, Teresa Forcades, Aristotle Papanikolaou, Ivan Šarčević i Miroslav Volf. Predavanja i radionice održavat će se na engleskom jeziku.

Predavači na Ljetnoj školi teologije 2021. godine

Tomáš Halík, nekoć pripadnik ‘podzemne Crkve’ u Češkoj, profesor je sociologije na Karlovu Sveučilištu u Pragu, predsjednik Češke kršćanske Akademije i župnik studentske župe u Pragu. Dobitnik je Templetonove nagrade i počasnog doktorata sveučilišta Oxford. Smatra da tradicionalna podjela ljudi na vjernike i nevjernike nije dovoljna za opis današnje složene situacije te da bismo kao kršćani trebali stupiti u dijalog s tražiteljima kao tražitelji. Autor je knjige ‘Vrijeme praznih crkava’. Halík će u Dubrovniku govoriti na temu: ‘Sukob civilizacija ili civitas oecumenica?’, o sekularizaciji koja nije uništila već promijenila religiju te o krizi globalizacije (rast populizma, nacionalizma, ksenofobije i fundamentalizma) i izazovima za kršćane.

Teresa Forcades je liječnica, teologinja i monahinja benediktinka. Nakon studija medicine, specijalizaciju je stekla iz interne medicine i doktorat iz javnog zdravstva. Godine 1997. ulazi u benediktinsku opatiju Santa Maria de Montserrat u Španjolskoj. Teologiju studira na Harvardu i u rodnoj Kataloniji, gdje 2009. stječe doktorat teoloških znanosti. Predgovor za njezinu knjigu ‘Feministička teologija kroz povijest’ napisao je José Tolentino Mendonça, danas kardinal, arhivist i knjižničar Svete Rimske Crkve. Forcades će u Dubrovniku govoriti o svojem političkom angažmanu za samostalnost Katalonije te će tematizirati pitanja poput političke subjektivizacije, jedinstva u različitosti, neprestane revolucije te hitnosti pitanja siromaštva.

Aristotle Papanikolaou profesor je teologije na Sveučilištu Fordham u New Yorku, predavač na Sveučilištu Emory (Georgia) i jedan je od značajnijih suvremenih pravoslavnih teologa. Ističe da su kršćani pozvani graditi sekularnost i poštovati pluralizam u polisu, kako se javna sfera ne bi spajala s moralnošću tek jedne tradicionalne konfesije. Nedavno je objavio knjigu ‘Mistično kao političko: demokracija i neradikalno pravoslavlje’, u kojoj je tematizirao kompatibilnost pravoslavlja i liberalne demokracije. U Dubrovniku će govoriti o odnosu religije i politike u pravoslavlju.

Ivan Šarčević bosanski je franjevac, teolog i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Njegov teološki i javni angažman usmjeren je prema upozoravanju na zloporabe religijskoga u političkom prostoru, napose uloge nacionalizma u religijskom javnom govoru. Nedavno je objavio djelo ‘Opraštanje i sjećanje’. U Dubrovniku će govoriti o ulozi teologa i teologinja u politici i Crkvi. Oslanjajući se na evanđelje i Isusovu praksu te na konkretne kršćanske primjere u povijesti, tematizirat će različite pristupe politici: od prijezira i neangažiranosti, preko političkih kleveta i huškanja do politike solidarnosti i mučeništva.

Miroslav Volf je hrvatsko-američki protestantski teolog, profesor teologije na Sveučilištu Yale, gdje je i ravnatelj Centra za vjeru i kulturu. Kršćansku teologiju nastoji uvesti u različita područja javnog života, poput kulture, politike i ekonomije. Autor je knjige ‘Isključenje i zagrljaj: teološko istraživanje o identitetu, drugosti i pomirenju’, koju je evanđeoski časopis ‘Christianity Today’ proglasio jednom od 100 najznačajnijih teoloških naslova u 20. stoljeću. U Dubrovniku će govoriti o svijetu kao Božjem domu i religijama u globaliziranom svijetu.

Svojevrsni nastavak prve Ljetne škole teologije održane 2019. godine

Kako naglašavaju organizatori, nakana Ljetne škole teologije nije ulaženje u javna polemiziranja, nego poticanje sudionika na unutarteološki dijalog, kroz susretanje s pluralnim mišljenjima i intenzivno promišljanje o različitim dimenzijama crkvenoga, vjerničkoga i teološkoga govora u suvremenim društvima. Uz predviđeni program za sudionike, za zainteresiranu javnost organizirat će se okrugli stol koji će se prenositi i online.

Ovogodišnja tema svojevrstan je nastavak prošle (prve) Ljetne škole teologije u Dubrovniku 2019. godine, kada je 40-ak studentica i studenata promišljalo o ulozi teologije u pluralnom društvu, uz predavače: Carmela Dotola (dekana Fakulteta misiologije Papinskoga sveučilišta Urbaniana); Pantelisa Kalaitzidisa (ravnatelja Volos Academy for Theological Studies), Tinu Beattie (profesoricu Katoličkih studija na Sveučilištu Roehampton u Londonu) i Željka Tanjića (rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta).