Budi dio naše mreže
Izbornik

U Mostaru održan okrugli stol povodom 200. obljetnice rođenja fra Grge Martića

Mostar (IKA)

Okrugli stol u povodu 200. obljetnice rođenja fra Grge Martića, na kojemu su pobliže predstavljeni njegov lik i djelo, održan je u utorak 29. studenoga u Mostaru, piše Hrvatski medijski servis, a prenosi KTA.

Predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH Mladen Bevanda rekao je da su takvi skupovi prilika za „reći nešto više o značajnicima naroda. Grga je velikan, ponos Crkve i naroda i za takve zaslužnike treba organizirati sjećanje te ih obasjavati novom svjetlošću. O njemu se dosta zna, ali dosta toga i ne zna te se o njemu treba mnogo toga otkrivati“. Dodao je da je fra Grgo „bio glavna ličnost, glavni pisac njegove epohe“.

O. Martić je, kako je rekao, napisao više od stotinu tisuća stihova, zatim putopise te tisuću pisama korespondencije s tadašnjim značajnicima.

„On je prvi koji je biran za počasnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Mnogi su rekli da je on iznimna osoba, govorio je šest-sedam jezika. Svi su tražili njegovo društvo, a 20 godina je bio zastupnik pri turskoj vladi u Sarajevu gdje je štitio interese, ne samo katolika, već i drugih kršćana i muslimana koji su mu se obraćali“ istaknuo je predsjednik HAZU-a BiH.

Akademik Šimun Musa je također naglasio koliko je franjevac bio važna osoba u hrvatskoj povijesti.

„Fra Grgo Martić je ponajveći hrvatski narodni preporoditelj u BiH. Uvijek je ostao vezan za rodnu Hercegovinu, ali je čitav život boravio u Bosni i sukladno tome se ponašao, radeći na vezivanju ljudi, krajeva i ideja“, kazao je Musa.

Ustvrdio je da je fra Grgo Martić bio „ilirac“ iz Hercegovine.

„Što znači ilirstvo? To je zaziv za južnoslavensku zajamnost ni Beču, ni Pešti, ni Carigradu, već da Južni Slaveni pomažu jedni drugima i da svatko za sebe traži državotvornost na način kako je to dolikovalo 19. stoljeću“, pojasnio je akademik.

Fra Grgo je bio književnik i preporoditelj, a Musa dodaje da „njegovo književno djelo broji više od sto tisuća stihova većinom epske poezije, ali i proze i putopisa“.

„Mi ga spominjemo kao velikog preporoditelja, koji je tim idejama mnogo pomogao svom hrvatskom narodu u BiH. Nikada nije došao u iskušenje da se svađa ili da negativno reagira prema drugim narodima te je s njima bio u velikom prijateljstvu. Radi se o velikanu i preporoditelju, svjetskom čovjeku u diplomaciji i politici“, zaključio je Musa.

Fra Grgo Martić je rođen u Rastovači kod Posušja 1822. godine. Bio je hrvatski i bosanskohercegovački franjevac, sakupljač narodnih pjesama, pjesnik, preporodni književnik, kulturni i politički djelatnik, prenosi KTA.