Budi dio naše mreže
Izbornik

Završila škola ikonopisanja u Splitu

Split (IKA)

Posvetom novih 40 ikona i svečanim misnim slavljem koje je predslavio fra Ante Vučković u subotu, 15. prosinca, uspješno je završila škola ikonopisanja u Splitu.

Škola je započela 22. rujna, a održavala se jednom tjedno u Franjevačkom samostanu o. Ante Antića pod vodstvom Silvane Lozančić, akademske slikarice, Brune Periš, magistre konzervacije–restauracije i Lidije Piskač, magistre teologije. Prvu splitsku školu ikonopisanja u toj postavi pohađalo je 40 polaznika i tijekom 80 sati ikonopisanja stekli su osnovno poznavanje drevne kršćanske tehnike ikonopisanja i to s povijesnog, teološkog, duhovnog, umjetničkog, slikarskog i praktičnog aspekta.

U program škole uključeno je teorijsko i praktično usvajanje svih faza rada ikonopisanja od pripreme daske i podloge, kopiranja ikone, nanosa boje, svladavanja zahtjevnijih dijelova ikona lica i ruku i na koncu prisustvovanje posveti novih ikona.

Polaznici su također posjetili riznicu katedrale sv. Dujma u Splitu pod stručnim vodstvom don Danka Kovačevića i dr. sc. Žane Matulić Bilač, restauratorice-konzervatorice koja je restaurilala srednjovjekovnu ikonu Gospe Žnjanske, jedne od tri najstarije sačuvane splitske ikone Bogorodice iz 13. st. nastalih u okrilju katedrale sv. Dujma te se pripisuju splitskoj benediktinskoj školi.

Osim teorijskog i praktičnog dijela, tj. usvajanja znanja i praktične primjene, u školi ikonopisanja osobito se isticala važnost i neodvojivost molitve od ikonopisanja.

Misnom slavlju i posveti novih ikona kao i prigodnoj izložbi ikona prisustvovale su obitelji i prijatelji polaznika. Na koncu su svi polaznici ponijeli ikone svojim kućama. „Ovom školom ikonopisanja zapravo želimo očuvati i rehabilitirati kršćansku umjetničku i duhovnu tradiciju ikonopisanja i u budućnosti stvoriti prilike za trajno ikonopisanje za sve zainteresirane neovisno profesiji, nadarenosti, godinama i dr”, poručili su organizatori. Zbog velikog broja zainteresiranih najavili su, vjerojatno već u veljači, novu školu za početnike i za napredne.