Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi dan 63. Međunarodnoga vojnog hodočašća u Lurdu

Lurd (IKA)

Drugog dana 63. Međunarodnog vojnog hodočašća, u subotu 13. svibnja 2023., u Lurdu, hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine slavili su misu u bazilici sv. Pija X i sudjelovali u marijanskoj procesiji sa svijećama.

Misu je predslavio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan. Suslavili su vrhbosanski nadbiskup i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo i ostali svećenici.

Pjevanje su predvodile Klape Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“ i Policijska klapa „Sv. Mihovil“, uz pratnju Orkestra Oružanih snaga RH.

Kako je u uvodu rekao biskup Bogdan misa je slavljena posebice za obitelji i ljubav u obitelji.

U homiliji je podsjetio na riječi iz naviještenog Evanđelja subote V. vazmenog tjedna, o večeri u kojoj se Isus oprašta od svojih učenika, koji nisu svjesni trenutka da već sutradan u taj sat on neće biti među živima. Ukazao je na Isusove riječi, koje su ostale duboko upisano u njihovo srce: „Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas. Kad biste bili svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi.“

„Ono što nam Isus želi poručiti, ključni pojam –riječ svijet“, rekao je mons. Bogdan. „U Svetom pismu pojam riječ svijet je dvoznačna. Svijet je izvrsno djelo što ga je Bog na početku stvorio djelatnošću svoje Riječi. Taj svijet trajno svjedoči o Bogu. Bilo bi ipak krivo previsoko ga cijeniti, jer ga čovjek pravom vrijednošću daleko nadilazi“, rekao je.

Zaključio je da se valja sjetiti da je nakon stvaranja, vidljivog i nevidljivog svijeta, kruna – vrhunac stvaranja – čovjek. Biskup je objasnio pojam svijeta opisanog u Evanđelju po Ivanu, gdje piše da što je god svjetovno, požuda tijela i očiju i oholost života, nije od Oca, nego od svijeta. „Svijet prolazi i požuda njegova, a tko čini volju Božju, ostaje dovijeka.“ Isus nas želi jasno upozoriti na realnost takvog svijeta i života u njemu – rekao je predslavitelj, podsjetivši da je život po zakonu Kristovu trajna borba u kojoj nitko neće ostati neokrznut.

Druga poruka Evanđelja, kazao je vojni ordinarij, jest da slijediti Isusa znači dijeliti njegovu sudbinu, znači živjeti vrijednosti koje su često suprotstavljene današnjem svijetu.

Slijediti Isusa i njegovo evanđelje nije nikada bilo lagano i bez izazova. Taj put je uvijek bio i ostaje teži put, „uski put“. Biskup Bogdan je rekao da papa Franjo često poziva da se ne suobličuje s mentalitetom ovoga svijeta, nego da u središtu života bude Isus. Papa poziva na promjenu mentaliteta obraćenjem: „Stoga je svaki trenutak našega života dragocjeno vrijeme za ljubav prema Bogu i bližnjemu, da tako uđemo u vječni život.“

Biskup Bogdan, zaključujući propovijed rekao je da se nalaze u gradu svete Bernardice, u Marijinom Lurdu. „Njezin život nam je primjer istinskog života po logici Krista i zato onda primjer borbe i, po Kristu – koji se združuje i poistovjećuje sa svojima – izvojevane pobjede.“

Citiravši Isusovu rečenicu: „Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas“, biskup je kazao da ni sveta Bernardica nije živjela sreću po mjerilima ovoga svijeta, jer to ne obećavaju ni Isus, ni Marija. Oni ne obećavaju sreću po mjerilima egoizma, kompromisa, komoditeta, prilagođavanja grešnom mentalitetu, razvodnjavanju Evanđelja i njegovih zahtjeva, dodao je.

U nastavku dana biskup Bogdan je u pratnji zapovjednika 29. Hrvatskog vojnog hodočašća brigadnog generala Ivana Raosa i drugih uvaženih gostiju obišao vojni kamp gdje se nalazi jedan broj hrvatskih vojnika.

Također, u sklopu 63. Međunarodnog vojnog hodočašća nastup je imao Orkestar OS RH, a vojni invalidi su, uz pomoć kadeta i policijskih polaznika, sudjelovali na tradicionalnom takmičenju na prostoru svetišta u Lurdu.

U kasnim večernjim satima u svetištu Majke Božje Lurdske, hodočasnici iz svih zemalja sudjelovali su u marijanskoj procesiji sa svijećama i kipom Gospe Lurdske.

Počevši od prerije, moleći krunicu i pjevajući marijanske pjesme na nekoliko jezika, procesija se uputila prema prostoru ispred bazilike Kraljice svete krunice. Plato svetišta bio je ispunjen hodočasnicima koji su simbolično, noseći svijeće, razmicali tamu i obasjavali sve oko sebe svjetlom vjere i dobra.

Molitve i pjesme mogle su se čuti i na hrvatskomu jeziku. Uz mnogobrojne izvođače sa svih strana svijeta sudjelovale su i klape „Sv. Juraj“ i „Sv. Mihovil“.

U marijanskoj procesiji sudjelovali su, noseći baklje, kadeti Hrvatskog vojnog učilišta i polaznici Policijske akademije.