Budi dio naše mreže
Izbornik

Govor predsjednika HBK mons. Kutleše na misi uvođenja u službu zadarskog nadbiskupa Zgrablića

Zadar (IKA)

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije splitsko-makarski nadbiskup i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije mons. Dražen Kutleša na kraju mise uvođenja u službu zadarskog nadbiskupa mons. Milana Zgrablića, na svetkovinu sv. Stošije u nedjelju, 15. siječnja, u katedrali sv. Stošije u Zadru, uputio je govor uime svih hrvatskih biskupa kojega donosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre, preuzvišeni oci biskupi, braćo svećenici, redovnici i redovnice, bogoslovi, dragi nadbiskupi, Milane i Želimire!

Pozdravljam na poseban način dvojicu naših nadbiskupa, onoga u miru, nadbiskupa Želimira, kao i onoga koji nastavlja voditi ovu mjesnu Crkvu. Onoga koji će predsjedati kao nadbiskup na čelu ove Zadarske nadbiskupije, nadbiskupa Milana.

Opća Crkva, kao i svaka pojedinačna Crkva, ima svoj kontinuitet. Generacije dolaze i odlaze, smjenjuju se, ali poruka evanđelja Isusa Krista, Radosna vijest, neoslabljenim zanosom dalje se predaje.

Danas, u ovoj drevnoj katedrali svete Stošije, na simboličan način predaje se poslanje prenošenja svjetla vjere nadbiskupu Milanu, da ga on, neoslabljena, i sam preda kada bude Božja volja narednoj generaciji nadbiskupa.

Crkva poznaje organski rast i razvoj bez naglih rezova i prekida te poput dobra domaćina iz svoje riznice iznosi staro i novo. Crkva nije s nama započela, niti će s nama završiti. Stoga moramo učiti i dati se poučiti. Što možemo naučiti iz života i rada nadbiskupa Želimira?

Život je proveo u marljivom i poniznom služenju Bogu i Crkvi, osobito proučavanjem i poučavanjem i obranom evanđeoskih istina, kroz studij psihologije i katehetike. Postavši biskupom, a zatim i nadbiskupom, ostao je sa svojim vjernim pukom, hrabreći ga u najtežim trenucima njegove povijesti.

Vođen je svojim biskupskim geslom Unitas, Libertas, Caritas, što bi značilo U bitnome jedinstvo, u nebitnome sloboda a u svemu ljubav, koji oslikava njegovu narav i biskupsko služenje.

Svoje snage je trošio posvetivši se neumornom dijalogu sa svima, tražeći ono što povezuje, umjesto da naglasi ono što razdvaja.

Na taj način ostvario je hvale vrijedne projekte kako u Dubrovačkoj, tako i u Zadarskoj Crkvi. Na razini Hrvatske biskupske konferencije bio je predsjednik u dva mandata i  dugi niz godina član Stalnoga vijeća. Osim toga, vršio je mnoge odgovorne službe u krilu Hrvatske biskupske konferencije.

Nadbiskupe Želimire! Zahvaljujem Vam u ime hrvatskih biskupa za sav trud, strpljivost i mudrost koju ste pokazali dok ste vršili spomenute službe, a osobito Vam zahvaljujem za dobru i plodnu suradnju.

Što možemo zaželjeti nadbiskupu Milanu? Na početku bih htio u svoje ime, kao i u ime biskupa, izreći iskrene čestitke. Vjerujem da ćete u vodstvu Zadarske nadbiskupije koristiti svoje brojne darove s velikodušnošću i vjernošću Bogu, čuvajući duh zajedništva, kako u Općoj, tako i u mjesnoj Crkvi.

Sada Vas očekuju svećenici, redovnici i redovnice, članovi različitih pokreta i sav narod Zadarske nadbiskupije, da po riječima svetog Augustina, zajedno s njima budete kršćanin, a za njih biskup.

U tom smislu, Drugi vatikanski sabor u Dekretu o pastoralnoj službi biskupa u Crkvi Christus Dominus poziva: „U obavljanju svoje službe oca i pastira, neka biskupi budu usred svojih vjernika kao oni koji poslužuju, dobri pastiri koji poznaju svoje ovce i koji njih poznaju. Pravi očevi koji prednjače duhom ljubavi i skrbi“.

Samo tako će naše i vaše djelo evangelizacije doprijeti do srca ljudi, do obitelji i drugih struktura u društvenom i kulturnom životu ove mjesne Crkve.

Dragi nadbiskupe Milane, želim Vama i svim Vašim najbližim suradnicima blagoslovljen rad za dobro duša, da poštujući i razlikujući redove, karizme i staleže, ne propustite konstruktivan dijalog sa svima, nadahnut isključivo željom za općim dobrom ove mjesne Crkve, osiguravajući da se riječ Božja posvuda širiti i rasti.

Neka Vaš rad prati zagovor svete Stošije! Živjeli, Ad multos annos!

Mons. Dražen Kutleša.

predsjednik HBK,

nadbiskup splitsko-makarski i metropolit

Zadar, Katedrala sv. Stošije, 15. siječnja 2023.