Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Kutleša pohodio Caritasovo prihvatilište za beskućnike

Zagreb (IKA/TU)

Uoči Svjetskog dana siromaha, koji se obilježava 19. studenoga, te u okviru proslave 90. obljetnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša pohodio je u nedjelju 12. studenoga Caritasovo prihvatilište za beskućnike u zagrebačkom Sesvetskom Kraljevcu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Nadbiskupa Kutlešu su dočekali ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, predsjednik Caritasa mons. Zlatko Koren, voditeljica kuće Iva Hrvačić te župnik u Sesvetskom Kraljevcu vlč. Mirko Matasović.

Ravnateljica Lončar pozdravila je nadbiskupa Kutlešu i zaželjela mu dobrodošlicu uime svih korisnika i djelatnika, kazavši kako korisnicima „jako puno znači prisutnost pastira i podrška koju nam svojom prisutnošću iskazujete. Danas smo ovdje u prihvatilištu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za beskućnike, za ljude koji su stjecajem različitih životnih okolnosti ostali bez obitelji, bez krova nad glavom“.

Spomenula je poruku pape Franje za Svjetski dan siromaha, istaknuvši poziv Svetoga Oca da ne okrećemo glavu od ljudi u potrebi, od siromaha. „Caritas je tako svoje lice okrenuo siromasima, potrebitima, beskućnicima“, rekla je te istaknula kako je to prigoda u kojoj će se blagosloviti i novouređeno potkrovlje kuće, čime je povećan smještajni kapacitet prihvatilišta.

Voditeljica kuće Hrvačić predstavila je prihvatilište, skrb za korisnike i život u kući. Istaknula je kako su korisnici prihvatilišta isključivo muške osobe od 18 do 79 godina, a u prihvatilištu im nude pravnu pomoć, pomažu im s osobnom dokumentacijom i smještajem u domovima ili udomiteljskim obiteljima ako se radi o starijoj životnoj dobi, smještajem u terapijske zajednice i drugo. Također, osiguravaju im i razne druge aktivnosti poput kreativnih radionica i sportskih aktivnosti.

Prije blagoslova novih prostora, nadbiskup Kutleša izrazio je zahvalnost s. Jeleni i svima koji sudjeluju u organizaciji i radu Caritasa. Naglasio je važnost zajedništva te zalaganja svakog pojedinca kako bi svima bilo dobro. „Ako svatko radi za sebe, nećemo osjetiti dobrotu, ljubav i mir. U tom duhu, želio bih na sve vas zazvati Božji blagoslov da vas Bog u vašem životu prati i da ostvarite ono što želite, da se vratiti svojim obiteljima i svemu onome što se sada čini nemoguće, ali Bog uvijek može omekšati ljudska srca i učiniti da se ostvare vaše želje“, istaknuo je.

Uslijedio je blagoslov, obilazak kuće i zajednički ručak. Caritasovo prihvatilište za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu otvoreno je 2016., a smještajni kapacitet je 32 korisnika, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.