Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje s 56. sjednice biskupā Zagrebačke crkvene pokrajine

Bjelovar (IKA)

U Biskupijskome ordinarijatu Bjelovarsko-križevačke biskupije u Bjelovaru održana je u srijedu 21. lipnja 56. sjednica biskupā Zagrebačke crkvene pokrajine, objavljeno je na mrežnoj stranici Zagrebačke nadbiskupije.

Sjednica je bila posebna po tome što je njome, u službi zagrebačkoga nadbiskupa metropolita, prvi put predsjedao mons. Dražen Kutleša. U radu sjednice sudjelovali su: domaćin bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, sisački biskup Vlado Košić, varaždinski biskup Bože Radoš, križevački vladika Milan Stipić, zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski te umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak i umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić.

Pozdravljajući na početku Nadbiskupa i biskupe biskup Huzjak istaknuo je važnost biskupija u brizi za vjernike, za živu Crkvu, ali i za sve ljude, posebice u suočavanju sa životnim poteškoćama. Povezao je spomendan sv. Alojzija Gonzage s potrebom trajne brige za mlade, pri čemu posebno mjesto ima molitva za duhovna zvanja. Prisutne je ukratko upoznao s ostvarenim radovima i nastojanjima pri obnavljanju crkava i crkvenih zgrada oštećenih u potresima 2020. godine.

Uvodeći u sjednicu nadbiskup Kutleša naglasio je ljepotu ovakvih susreta te u ime svih nazočnih biskupa čestitao imendan biskupu Vjekoslavu. Metropolit Kutleša u čestitci je pozornost usmjerio na ljubav prema Bogu i bližnjima koja je resila sv. Alojzija do iznimne predanosti i brižnosti u pomaganju oboljelima od kuge u kojima je gledao Gospodina. Zarazio se vršeći djela milosrđa i umro ispunjen nebeskom radošću.

To je, napomenuo je nadbiskup Kutleša, dobro polazište za teme koje su razmatrane na sjednici. Izravno povezana s imenom sv. Alojzija bila je proslava 25. obljetnice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca koja će biti održana u subotu 30. rujna 2023. u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.

Biskupi Metropolije u svojoj redovitoj skrbi osvrnuli su se na pitanja koja se tiču zajedničkoga pastoralnog djelovanja, kako u vezi sa središnjim ustanovama, tako i glede pojedinih pitanja u životima biskupija i župa. Raspravljene su i neke od aktualnih tema iz područja susreta i odnosa crkvenoga i općedruštvenoga života. Nakon sjednice, biskupi su pohodili bjelovarsku katedralu sv. Terezije Avilske, objavljeno je na mrežnoj stranici Zagrebačke nadbiskupije.