Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagrebački Poljičani proslavili blagdan sv. Jure

Zagreb (IKA)

Zagrebački Poljičani i prijatelji Poljica i ove su godine misnim slavljem u crkvi sv. Blaža u Zagrebu proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Jure, a svečanu euharistiju u petak 23. travnja predslavio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

Kao i prošlogodišnji, tako su i ovogodišnji blagdan svoga sveca zaštitnika sv. Jure zagrebački su Poljičani proslavili skromnije nego prijašnjih godina. U prvome redu zbog epidemije bolesti COVID-19, ali i zbog posljedica prošlogodišnjeg potresa koji je pogodio Zagreb, nije bilo moguće održati njihovo tradicionalno okupljanje na redovitom Poljičkom zboru odnosno godišnjoj skupštini Udruge zagrebačkih Poljičana „Sveti Jure“ u zagrebačkoj Ilici. Zbog toga je i cijela proslava održana u sklopu misnoga slavlja, koje je u crkvi sv. Blaža predslavio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

“Ovo je prigoda da se ponovo prisjetimo i teških vremena iz burne povijesti kršćanske civilizacije iz koje možemo i moramo izvlačiti pouke na putu našega današnjeg duhovnoga osnaženja. Ne smijemo zaboraviti ni silne nevolje kroz koji je prolazio hrvatski narod u svojoj tegobnoj povijesti, pa tako ni one iz razdoblja dvaju svjetskih ratova. Ni poteškoće iz vremena Domovinskog rata nisu spriječile zagrebačke Poljičane i poštovatelje Poljica u tradicionalnom okupljanju za Jurjevo oko oltara na svetoj misi”.

Proslava u znaku svehrvatskoga zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske

“Upravo zbog toga, ma koliko bilo teško, ni ove današnje nevolje nisu nas spriječile da i ove godine u Zagrebu proslavimo blagdan nebeskog zaštitnika Poljica tražeći zagovor svetog Jure i moleći za Božju pomoć”, istaknuo je uz ovogodišnje Jurjevo Zdravko Vladanović, kančelir Udruge zagrebačkih Poljičana.

Ovogodišnja tradicionalna poljička proslava blagdana sv. Jure u Zagrebu, kojoj su pokrovitelji bili Grad Zagreb i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a koju su zahvaljujući medijskim pokroviteljima Laudato TV-u i CROATICA TV-a iz Toronta u izravnom prijenosu mogli pratiti hrvatski iseljenici i njihove zajednice na svim kontinentima, održana je tako u znaku svehrvatskoga zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske.
Zbog propisanih epidemioloških mjera, na euharistijskom slavlju nazočio je ograničeni broj vjernika, a među gostima bili su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Radman, zamjenica gradonačelnika i obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Mislav Herman, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković Runjić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba Ivica Lovrić i drugi.

U misnom slavlju, koje je izravno prenosila Laudato TV, uz mons. Juru Bogdana, koji je i sam Poljičanin rodom iz Doca Donjega i kojemu je toga dana ujedno i imendan, kao suslavitelji sudjelovali su  generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, makarski župnik i dekan Makarskog dekanata don Pavao Banić, također Poljičanin, te župnik Župe sv. Blaža don Borna Puškarić. Misno slavlje svojim je pjevanjem uzveličao zbor mladih Župe Uzvišenja Svetog Križa iz Sigeta u Novom Zagrebu, pod ravnanjem voditelja zbora Damira Šimunovića.

Sv. Jure radije umire nego izdaje svoju savjest

Osvrnuvši se ukratko na život sv. Jure, prema onome što možemo doznati iz šturih podataka o njegovu životu, u propovijedi je biskup Bogdan istaknuo kako sama činjenica da su Poljica, uz tolika druga mjesta, gradove i države, pod zaštitom sv. Jure, sve nas trajno podsjeća na potrebu da svoj kršćanski život temeljimo na vrijednostima koje su oblikovale toga Božjega ugodnika.
“Te su vrijednosti Božjim prstom duboko upisane u ljudsku narav i potvrđene u evanđeljima. Činjenica da sv. Jure radije umire nego izdaje svoju savjest govori o njegovu čuvanju ljudskoga dostojanstva. Kako je ovo uvijek aktualno, kako je ovo uvijek suvremeno!”

“U njegovu mučeništvu sjaji ljudska sloboda koja ne pada i ne klanja se pred silnicima i moćnicima. Kršćanskim dosljednim svjedočanstvom života kršćanski mučenik uvijek svjedoči da postoje granice koje nijedna sila ne može pomaknuti”.
“Čovjekova istinska sloboda je u prihvaćanju i poštovanju istine o Bogu i istine o čovjeku. Pojedinac i cijelo društvo bez čvrstih  moralnih načela lagano klizi u savezništvo s moralnim relativizmom, a demokracija bez vrijednosti lagano se pretvara u otvoreni suptilni totalitarizam, kao što to pokazuje i povijest”, istaknuo je mons. Bogdan, zazvavši svetoga Juru da nam pomogne da ostanemo vjerni i postojani vrijednostima koje je i sam živio i koje je mučeničkom smrću potvrdio.

Prije mise održalo se online glasovanje za novog predsjednika Udruge zagrebačkih Poljičana “Sveti Jure”

U nemogućnosti da se zbog epidemioloških razloga redovita godišnja skupština – na kojoj se, među ostalim bira, i predsjednik Udruge (Veliki knez) s jednogodišnjim mandatom – održi u prostorijama Udruge zagrebačkih Poljičana „Sveti Jure“ u zagrebačkoj Ilici, to je učinjeno neposredno prije mise online glasovanjem, pa je po završetku misnoga slavlja u crkvi kančelir Udruge Zdravko Vladanović pročitao rezultate glasovanja prema kojima je za novoga Velikoga kneza Udruge zagrebačkih Poljičana izabran Marko Ramljak.
Ramljak je ugledni zagrebački odvjetnik, koji je zahvalivši na toj časti istaknuo kako se nada da će svojim radom na čelu Udruge uspjeti sačuvati visoki ugled koji ova Udruga uživa u javnosti kao vjerna i dosljedna čuvarica i njegovateljica poljičkih povijesnih tradicija koje baštinimo te da će uspjeti pomladiti Udrugu, jer je to jedan od bitnih uvjeta da Udruga opstane i uspješno nastavi s dosadašnjim radom.

Program poljičke proslave blagdana sv. Jure u Zagrebu 2021. završio je nakon što je dosadašnji veliki knez Jakov Radovčić predao i oko vrata stavio Poljički lanac novoizabranom velikom knezu Marku Ramljaku u znak preuzimanja izvršne vlasti u Udruzi zagrebačkih Poljičana „Sveti Jure“.