Istina je prava novost.

Vjeroučitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije posjetili Subotičku biskupiju

Vjeroučitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije, predvođeni đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem, posjetili su u subotu 12. listopada 2024. Suboticu, sjedište Subotičke biskupije, gdje su se susreli s mjesnim biskupom Franjom Fazekasom.

Subotički vjeroučitelji i biskup dočekali su goste u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Paulinum“ i u Pastoralnom centru „Augustianum“.  Mons. Fazekas je izrazio radost i zahvalnost zbog susreta i buduće suradnje, a okupljene je pozdravio i nadbiskup Hranić te naglasio geslo susreta „Uđi u radost gospodara svoga“ (Mt 25, 21).

Vjeroučitelje je pozdravio i predstojnik Katehetskog ureda Subotičke biskupije vlč. Tibor Szöllősi, dok je predstojnica Katehetskog ureda u Đakovu dr. sc. Teuta Rezo kratko iznijela najvažnije činjenice o radno-pravnom statusu vjeronauka kao redovitog školskog predmeta u školama u Hrvatskoj i vjeroučitelja kao poslanika mjesne Crkve i zaposlenika škole. O položaju katoličkog vjeronauka u školi u Republici Srbiji govorila je vjeroučiteljica iz Subotice Zorica Svirčev. Neki od subotičkih vjeroučitelja završili su studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Vjeroučitelji su sudjelovali u radionicama te obišli znamenitosti grada Subotice i njegove okolice, među kojima i franjevački Samostan i crkvu sv. Mihaela te Gradsku vijećnicu.

Euharistijsko slavlje u katedrali sv. Terezije Avilske predslavio je mons. Fazekas, a koncelebrirali su mons. Hranić i svećenici Subotičke biskupije.

Po završetku slavlja, predstavnici Subotičke biskupije darovali su posjetioce iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji su darovali udžbenike i radne bilježnice za razrede osnovne i srednje škole, a koje je priredio Nacionalni katehetski ured u Zagrebu.