Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Prefekt Tajništva za ekonomiju o financijskom izvješću Svete Stolice

Prefekt Tajništva za ekonomiju o. Juan Antonio Guerrero Alves, DI, za vatikanske medije govorio je 5. kolovoza o financijskom izvješću Svete Stolice za 2021., ističući kako je deficit od 3 milijuna eura značajno manji od predviđenih 33 milijuna eura, prenosi Vatican News.

Hodočasnici iz Tuhlja kod Gospe Karmelske u Brezovici

Na spomendan sv. Klare, u četvrtak 11. kolovoza,, i na uočnicu trodnevnice Velikoj Gospi, župljani Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Tuhlja, pod vodstvom župnika Bože Belinića, hodočastili su Gospi Karmelskoj i karmelićankama u Brezovicu.

„Uspon na goru LaVerna“

U Cresu je u srijedu 10. kolovoza završio franjevački ljetni kamp za mlade pod nazivom „Uspon na goru LaVerna“.

Dvobroj Glasa Koncila

Slikom Gospe od Jasne Gore u poljskom svetištu u Częstochowi i retkom iz molitve »Pod obranu se Tvoju utječemo!« otvara se dvobroj Glasa Koncila pripremljen uz svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Izdanje donosi niz priloga posebno posvećenim marijanskim temama.

Vesna Jurić Rukavina počasna građanka Vodnjana

Na svečanoj je sjednici Grada Vodnjana u srijedu 10. kolovoza  novinarka i urednica HRT iz Zagreba Vesna Jurić Rukavina proglašena je počasnom građankom Vodnjana te joj je dodijeljena Povelja i javno priznanje.

Vivodina svečano proslavila Lovrenčevo 

Župa sv. Lovre na Vivodini tradicionalno je 10. kolovoza vrlo svečano proslavila blagdan nebeskog zaštitnika sv. Lovre svečanom koncelebriranom misom koju je predvodo umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac. 

Molitveno bdjenje u požeškoj crkvi Sv. Lovre u predvečerje svečeva blagdana

U predvečerje blagdana sv. Lovre, 9. kolovoza, u požeškoj crkvi Sv. Lovre biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s kanonicima požeškoga Stolnog kaptola, svećenicima grada Požege, bogoslovima i svećeničkim aspirantima, caritasovim volonterima te drugim vjernicima predvodio je službu Večernjih hvala u čast sv. Lovre.

Proslavljen blagdan sv. Lovre u Slavonskom Brodu

Vlč. Bruno Diklić predslavio je na blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika, u srijedu 10. kolovoza misu na vanjskom oltaru ispred mrtvačnice na Gradskom groblju posvećenom sv. Lovri u Slavonskom Brodu.

Biskup Richard Kuuia Baawobr novi predsjednik SECAM-a

Biskup Waa mons. Richard Kuuia Baawobr, kojega će papa 27. kolovoza uvrstiti u Kardinalski zbor, izabran je 30. srpnja za predsjednika Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) na 19. plenarnom zasjedanju u Accri, objavila je Catholic News Agency.

U Zambiji otvorena kuhinja Marijinih obroka „Sveti Lovro−Babina Greda“

Volonteri Marijinih obroka Župe svetoga Lovre u Babinoj Gredi na Nacionalnom susretu volontera Marijinih obroka održanom od 7. do 19. lipnja 2022. u Splitu dobili su odobrenje od strane članova Upravnoga odbora za otvaranje nove kuhinje u Zambiji u gradu Ndembeli, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Slavlje dominikanki u Subotici

Sestre dominikanke proslavile su 8. kolovoza svoga utemeljitelja i zaštitnika samostana u Subotici euharistijskim slavljem koje je u župnoj crkvi Sv. Jurja predslavio mladomisnik Damjan Pašić.

Uočnica svetkovine svetog Lovre u Lukoranu

Na uočnicu svetkovine sv. Lovre, đakona i mučenika, župnik don Marko Dokoza predslavio je 9. kolovoza euharistijsko slavlje u crkvi Svetog Lovre na groblju u Lukoranu.

Biskup Večerin zahvaljuje za molitve

Generalni vikar Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas uputio je pismo o zdravstvenom stanju subotičkoga biskupa Slavka Večerina koji je pretrpio blaži moždani udar.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Osluhni glas stvorenog svijeta

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu [1. rujna 2022.]

Otvoreno pismo biskupa Zagrebačke metropolije patrijarhu Porfiriju

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine uputili su na blagdan sv. Jakova, 25. srpnja 2022. otvoreno pismo patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve gospodinu Porfiriju o neistinama glede djece u ratnim prihvatilištima u Jastrebarskom i Sisku, koje prenosimo u cijelosti.

Isus Krist radi vas posta siromašan (usp. 2 Kor 8, 9)

Poruka Svetoga Oca Franje za 6. Svjetski dan siromaha, 33. nedjelja kroz godinu [13. studenoga 2022.]

„Ususret svima bez iznimke“ (AL 309)

Smjernice Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj svećenicima i crkvenim zajednicama u primjeni VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, Rim, svetkovina Presvetoga Srca Isusova, 24. lipnja 2022.

Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama

"Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama" tema je poruke pape Franje za za 108. Svjetski dan selilaca i izbjeglica koji se slavi 25. rujna 2022. Poruku donosimo u cijelosti.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“, 20. travnja 2022.

Pismo biskupa Škvorčevića prigodom ratnih stradanja u Ukrajini

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima Požeške biskupije Pismo pod naslovom „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“, u kojem ih poziva da na poticaj pape Franje molitvom, postom, pokorom i novčanim prilogom na Čistu srijedu izraze solidarnost s ratnim stradalnicima u Ukrajini.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, koji obavlja i službu župnike župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

»Bit ćete mi svjedoci« (Dj 1, 8)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2022. [23. listopada 2022.]

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama, svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, 3. lipnja 2021.

1/10

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK