Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Teološki portal Feinschwarz dobio nagradu Herbert Haag

Teološki portal Feinschwarz.net sa sjedištem u Beču i njemačka teologinja Julia Enxing (40) dobili su Nagradu Herbert Haag za slobodu u Crkvi za 2023., objavila je istoimena švicarska zaklada, a izvještava Vatican News.

Zagrebački sjemeništarci i odgojitelji hodočastili u Beletinec

Sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu hodočastili su na petu korizmenu nedjelju 26. ožujka u Župu Svih Svetih u Beletinec, naselje Općine Sveti Ilija u Varaždinskoj biskupiji i rodnu župu sjemeništarca maturanta Frana Kuharića, izvijestili su iz Sjemeništa.

Održan maceljski križni put „Stopama pobijenih“

Pobožnost križnog puta „Stopama pobijenih“ od željezničke postaje Đurmanec do crkve Muke Isusove u Maclju, u duljini od desetak kilometara, tradicionalno je održana u subotu 25. ožujka uoči Gluhe nedjelje.

Pula: Župa Gospa od Mora proslavila župni blagdan

U crkvi Gospe od Mora u Puli proslavljen je na Blagovijest u subotu 25. ožujka župni blagdan. Središnje misno slavlje predvodio je vlč. Josip Mašina, župnik u Roču, otkud ex currendo upravlja i Župom Lanišće.

Pribić: Proslava Blagovijesti i Akatistove subote u grkokatoličkom svetištu

Na svetkovinu Blagovijesti presvetoj Bogorodici i Akatistovu subotu, u subotu 25. ožujka u istoimenom grkokatoličkom žumberačkom marijanskom svetištu i župnoj crkvi u Pribiću, križevački vladika Milan Stipić služio je arhijerejsku liturgiju svetkovine i predvodio svečano pjevanje Akatista presvetoj Bogorodici, izvijestila je Križevačka eparhija.

Proslava 90 godina od izgradnje crkve Nuncijate u Slanom

Zavjetna crkva Navještenja Gospodinova u Slanom, u narodu poznata kao „Nuncijata“, u subotu 25. ožujka svečano je proslavila svetkovinu Blagovijesti i 90 godina od dovršetka izgradnje. Svečano misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović, izvijestili su iz Župe sv. Vlaha u Slanom.

Glazbena večer korizmenog pučkog pjevanja u Zagrebu

Na svetkovinu Blagovijesti u subotu 25. ožujka u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu održana je glazbena večer korizmenog pučkog pjevanja na kojoj su se predstavili „Pivači sv. Jakova“ iz Šibenika.

Proslavljen Dan Hrvatskoga mariološkog instituta

Na poziv župnika i gvardijana fra Zdravka Tube, dan Hrvatskoga mariološkog instituta (HMI) Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu proslavljen je u subotu 25. ožujka u marijanskom svetištu u Molvama, izvijestili su iz HMI-a.

Papa: Samo obraćeno srce može otvoriti put miru

Nakon nedjeljne molitve Angelusa s vjernicima na Trgu sv. Petra papa Franjo se još jednom spomenuo "napaćene Ukrajine", kao i stanovništva Sirije i Turske, koji još uvijek trpi štete od razornog potresa od 6. veljače.

Biskup Osnabrücka podnio ostavku

Biskup Osnabrücka u Njemačkoj, 72-godišnji Franz-Josef Bode, podnio je ostavku, a papa Franjo prihvatio je njegovu zamolbu za prestanak službe, objavila je Osnabrüška biskupija u subotu 25. ožujka, prenosi katholisch.de.

Gračišće: Biskupijski Križni put mladih 

Križni put mladih Porečke i Pulske biskupije Stazom sv. Šimuna u Gračišću održan je u subotu 25. ožujka u organizaciji dijecezanskog Vijeća za duhovna zvanja, ministrante i pastoral mladih.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

»Žar u srcu, noge na putu« (usp. Lk 24, 13-35)

Svjetski dan misija slavi se ove godine u nedjelju 22. listopada. Tim povodom papa Franjo uputio je poruku na temu »Žar u srcu, noge na putu« (usp. Lk 24, 13-35) koju donosimo u cijelosti.

Govoriti srcem. »Istinujući u ljubavi« (Ef 4,15)

Objavljujemo u cijelosti Poruku pape Franje za 57. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija koji se, u mnogim zemljama, slavi 21. svibnja 2023. na temu "Govoriti srcem. 'Istinujući u ljubavi' (Ef 4, 15)".

Zapis o pobožnoj smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

Lijes s posmrtnim ostacima pape emeritusa zatvoren je u srijedu, 4. siječnja i u njega su položeni palij, medalje i kovanice iskovane za vrijeme njegova pontifikata te Zapis (Rogito) o pobožnoj smrti u kojem se podsjeća na istaknute značajke života i službe pape emeritusa, od njegova rođenja do njegovih posljednjih dana. Tekst isprave, koju je prilikom zatvaranja lijesa pročitao ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja mons. Diego Ravelli, donosimo u cijelosti.

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu u šibenskoj crkvi sv. Frane

U povodu 600. obljetnice posvete crkve sv. Frane u Šibeniku, Apostolska pokorničarna izdala je Dekret o potpunom oprostu u crkvi sv. Frane tijekom godine proslave jubileja, čiji prijevod s latinskoga donosimo u cijelosti.

„Ususret svima bez iznimke“ (AL 309)

Smjernice Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj svećenicima i crkvenim zajednicama u primjeni VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, Rim, svetkovina Presvetoga Srca Isusova, 24. lipnja 2022.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“, 20. travnja 2022.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, koji obavlja i službu župnike župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

1/7

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK