Budi dio naše mreže
Izbornik

Napretkov koncert u trapističkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci

Banja Luka (IKA/KTA)

U večernjim satima 21. lipnja u trapističkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci upriličen je svečani koncert, dar Središnje uprave Hrvatskoga kulturnog društva Napredak u Sarajevu i podružnice u Banjoj Luci u povodu 150. obljetnice opatije i samostana redovnika trapista Marija Zvijezda održane pod geslom „Marija Zvijezda u Banjoj Luci, Europa u Bosni i Hercegovini“.

U prostornoj trapističkoj crkvi okupili su se brojni slušatelji na čelu s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom i pomoćnim biskupom Markom Semrenom, a nazočan je bio i izaslanik generalnog poglavara trapističkog reda iz Rima opat Dom Armando. Došli su i brojni predstavnici društveno-političkog života iz republika Bosne i Hercegovine i Hrvatske među kojima je bio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzo.

Sopran Vedrana Šimić, rodom iz Tuzle, i tenor Mario Filipović, rodom iz Brčkog, uz orguljsku pratnju Zadranina Edmunda Borića-Andlera izveli su djela posvećena Gospi (Ave Maria, Salve Regina…) i Isusu (Agnus Dei, Pie Jezus…) poznatih glazbenika Puccinija, Mascagnija, Bizeta, Verdija, i Caccinija, a tijekom pjevanja tradicionalne popijevke „Rajska Djevo, Kraljice Hrvata“ pridružili su im se i svi nazočni u crkvi.

Predsjednik HKD Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić u kratkom obraćanju kazao je da su Središnja uprava i podružnica u Banjoj Luci, kojima su se pridružili i članovi društva iz Zagreba, rado darovali koncert u povodu te velike obljetnice. Na kraju je Šimić otpjevala tradicionalnu pučku pjesmu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji koju, između ostalih, pjevaju i vjernici hodočasteći u brojna svetišta u Bosni: „O Marijo, bolne duše likarijo“.