Budi dio naše mreže
Izbornik

Apel Filipinske Crkve

Manila (IKA)

Vulkan Taal na području filipinske Nadbiskupije Lipa, sedamdesetak kilometara od Manile, danima već izbacuje lavu i pepeo i stanovništvo strahuje od neposredne erupcije.

Mjesni nadbiskup Gilbert Garcera putem Radio Veritasa u ponedjeljak 13. siječnja pozvao je na žurnu pomoć žrtvama, osim duhovne i na financijske ili materijalne priloge humanitarnoj akciji svoje nadbiskupije, prenosi Vatican News. Nadbiskupija trenutačno hranom i vodom pomaže 3000 osoba, župljani i volonteri su 24 sata na raspolaganju, crkve, sjemenište misionara verbita i druge crkvene ustanove pretvorene su u skloništa, ističe nadbiskup, dodajući da je u provinciji Bantangas već 45.000 ljudi sklonjeno na sigurno.

Filipinske vlasti strahuju da bi moglo biti ugroženo još 200.000 ljudi, ako se stanje pogorša. U nekim gradovima i selima provincije Bantangas već je prekinuta opskrba vodom i strujom, izvijestio je na Twitteru Filipinski Crveni križ.

U noći s nedjelje na ponedjeljak registrirano je 75 potresa. Taal je nakon Mayona drugi najaktivniji od oko 53 aktivna vulkana u zemlji. Najveće erupcije u novijoj povijesti zabilježene 1754. i 1911. godine odnijele su tisuće ljudskih života.

Ključne riječi:
Crkva filipini pomoć vulkan