Budi dio naše mreže
Izbornik

Imenovan prvi pomoćni biskup Luksemburške nadbiskupije

Luksemburg (IKA)

Predsjednik COMECE-a luksemburški nadbiskup Jean-Claude Hollerich dobiva pomoć – papa Franjo imenovao je dosadašnjega generalnoga vikara te nadbiskupije Leóna Wagenera prvim pomoćnim biskupom u njezinoj povijesti, objavio je u srijedu 24. srpnja Tiskovni ured Svete Stolice.

Papa Franjo time je odgovorio na zamolbu nadbiskupa Hollericha za pomoć u nadbiskupiji, budući da zbog međunarodnoga angažmana kao predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) često putuje izvan zemlje, prenosi Vatican News.

León Wagener rođen je 12. travnja 1962. u Ettelbrucku, od 1982. do 1987. studirao je teologiju u Trieru i Parizu. Za svećenika Luksemburške nadbiskupije zaređen je godine 1988. Stekao je bogato pastoralno iskustvo obavljajući između ostaloga službe od župnoga vikara i župnika, povjerenika za mlade, za laike, a godine 2015. imenovan je generalnim vikarom Luksemburške nadbiskupije i moderatorom te kurije. Naslovno mu je biskupsko sjedište Acque Nuove di Numidia. U 150-godišnjoj povijesti Luksemburške nadbiskupije prvi puta je imenovan „regularni“ pomoćni biskup, naime u 20. stoljeću u tri su navrata nadbiskupima pred umirovljenje imenovani koadjutori (s pravom nasljeđa).