Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gallagher otišao u posjet Jordanu

Amman (IKA)

Tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama pri Državnom tajništvu Svete Stolice mons. Paul Richard Gallagher započeo je u ponedjeljak 11. ožujka 2024. četverodnevni posjet Hašemitskoj Kraljevini Jordanu, izvijestio je Vatican News.

Povod posjetu je 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Jordana. Prvoga dana posjeta susreo se je s kraljem Abdulahom II. te s potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Ayamenom Saladijem.

Humanitarna situacija u Gazi je neprihvatljiva i katastrofalna

Također je u glavnom gradu Ammanu posjetio sabirni centar nevladine Jordanske hašemitske dobrotvorne organizacije, iz kojega se šalje humanitarna pomoć u Pojas Gaze. Tom prilikom istaknuo je da u slučaju bilo kojeg oružanog sukoba „Sveta Stolica ne oklijeva ponoviti da načelo humanosti, upisano u srca svih ljudi i naroda, uključuje dužnost zaštite civila od posljedica takvih sukoba“.

Nažalost, „zaštitu dostojanstva svake osobe, bolnica, škola i bogomolja, zajamčenu međunarodnim humanitarnim pravom“, prečesto narušavaju zaraćene strane, u ime vojnih ciljeva ustvrdio je mons. Gallagher.

Međutim, naglasio je, to nikada ne smije biti opravdanje za gaženje „vrijednosti ljudskog života“.

Ponovio je apel za hitan prekid vatre u Gazi, gdje je „humanitarna situacija neprihvatljiva i u najmanju ruku katastrofalna“. Katolička Crkva je od početka eskalacije sukoba pomagala preko Caritasa, a papa Franjo je preko Apostolske nuncijature uputio iznos od 50 tisuća eura.

Mons. Gallagher prenio je da je Sveti Otac sa zabrinutošću stalno misli na stanovništvo Gaze, te je gotovo svakodnevno u kontaktu „s kršćanima koji žive u tamošnjoj Župi Svete obitelji“. Uz to je pozvao da 600 kršćanskih izbjeglica, katolika i grkopravoslavaca ne padnu u zaborav.

Tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama izrazio je nadu „da zarobljeni Izraelci mogu odmah biti oslobođeni“, a da „palestinskim civilima može biti osiguran pristup humanitarnoj pomoći“.

Nikada ne gubiti nadu

Istoga dana nadbiskup Gallagher slavio je misu s katoličkim biskupima Svete Zemlje, među kojima s jeruzalemskim latinskim patrijarhom kardinalom Pierbattistom Pizzaballom, i predstavnicima katoličkih zajednica u Jordanu, u crkvi Svete Marije Nazaretske u Ammanu.

Tom prilikom ohrabrio je kršćane da nikada, ni usred ratnih patnja, ne gube nadu. „Ako je istina da u nekim zemljama kršćani ne mogu moliti na svom jeziku, u drugima ne mogu graditi crkve, u trećima nemaju slobodu sudjelovanja u političkom i društvenom životu, a u nekima trpe stvarna i nasilna progonstva“, također je istina da nas „Isus tješi govoreći: ‚Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!‘“, poručio je.

Sam Gospodin je Petra i njegove nasljednike utvrdio kao stijenu na kojoj će sagraditi svoju Crkvu. Načelo jedinstva kršćana očituje su u svetom ocu, te se u tom jedinstvu mora roditi skladna molitva za mir, koja se tiče cijele Crkve – ustvrdio je.

Također je podsjetio na riječi pape Franje koje je izrekao na misi u Ammanu tijekom apostolskog putovanja u Jordan u svibnju 2014. Sveti Otac je tada molio Duha Svetoga da „pripremi naša srca za susret s našom braćom bez obzira na razlike u nazorima, jeziku, kulturi, vjeri; da pomaže cijelo naše biće uljem svoga milosrđa koje liječi rane od pogrešaka, nesporazuma, prijepora; za milost da nas pošalje s poniznošću i krotkošću na izazovne, ali plodonosne putove traženja mira“.

Posjet mjestu Isusova krštenja

Drugoga dana posjeta mons. Gallagher susrest će se s članovima Skupštine katoličkih ordinarija Svete zemlje te posjetiti Caritasov prihvatni centar za iračke i sirijske izbjeglice u gradu Madabi.

U četvrtak program uključuje posjet svetim mjestima: rijeci Jordanu, brdu Nebu i tvrđavi Maherontu. Istoga dana nadbiskup će se susresti s ministrom turizma i starina Makramom Mustafom Queisijem.

Posljednjeg dana posjeta bit nadbiskup Gallagher će se susresti s glavnim povjerenikom Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć, razvoj i zdravstvenu skrb palestinskih izbjeglica na Bliskom istoku (UNRWA) Philippeom Lazzarinijem, objavio je Vatican News.