Budi dio naše mreže
Izbornik

Raste broj slučajeva nasilja nad kršćanima u Europi

Beč (IKA)

Kršćani su nakon židova vjerska skupina najizloženija nasilju u Europi, objavio je Opservatorij nesnošljivosti i diskriminacije nad kršćanima u Europi (OIDAC) u četvrtak 16. studenoga 2023. u Godišnjem izvješću.

OIDAC je organizacija koja prati slučajeve nesnošljivosti i diskriminacije nad kršćanima u Europi, informira o njima javnost i nadležne institucije, a sjedište joj je u Beču. U novom izvješću je dokumentirano 729 slučajeva zločina iz mržnje protiv kršćana u 34 europske zemlje. Time su kršćani u Europi, nakon židova, vjerska skupina najizloženija nasilju. Broj slučajeva takvog nasilja raste; prošle godine zabilježeno je 748 slučajeva u 30 europskih zemalja.

Izvješće ističe dva posebna trenda. Jedan je porast broja podmetnutih požara, koji je sa 60 u 2021. porastao na 105 u 2022. godini. Drugi trend pokazuje porast broja napada koji su počinili radikalizirani pripadnici ideoloških, političkih ili vjerskih skupina koje slijede protukršćanski narativ.

Izvršna direktorica OIDAC-a za Europu Anja Hoffmann ističe da je porast slučajeva protukršćanskog nasilja, posebice djela vandalizma, povezan s jačanjem ekstremističke motivacije i odgovarajućim protucrkvenim raspoloženjem u društvu.

Predstavnica OESS-a Regina Polak, nadležna za borbu protiv rasizma, ksenofobije i diskriminacije, također je izrazila zabrinutost zbog sve većeg broja slučajeva nesnošljivosti i diskriminacije nad kršćanima i pripadnika drugih vjeroispovijesti.

“Sve veći broj protukršćanskih zločina iz mržnje u Europi o kojima je izvijestio OIDAC duboko je zabrinjavajući. Vrlo je potrebno podići svijest vladajućih struktura kao i društvenu svijest o tome problemu i odlučno poduzeti političke mjere za njegovo rješavanje i borbu protiv njega”, prenio je OIDAC izjavu Regine Polak.

U izvješću OIDAC-a analiziraju se različiti oblici diskriminacije kršćana. Tijekom prošle godine, nekoliko kršćana ostalo je bez posla, suočilo se sa suspenzijom ili kaznenim sudskim postupcima zbog nenasilnog izražavanja vjerskih stajališta u javnosti. Kršćani koji se pridržavaju tradicionalnih učenja svojih crkava bili su meta ili čak kazneno gonjeni zbog navodnog “govora mržnje”. Među slučajevima su otkazi dvama učiteljima i jednom anglikanskom vjeroučitelju u Velikoj Britaniji.

Kriminalizacija izražavanja tradicionalnih vjerskih učenja – koja ne potiču nasilje ili mržnju – kao ‘govor mržnje’ opasna je na različitim razinama: Stigmatizira legitimna uvjerenja vezana uz savjest i istodobno slabi ozbiljnost stvarnog poticanja na mržnju“, naglasila je Anja Hoffmann. “Nadalje, ušutkavanje kršćanskih glasova u javnosti potkopava pluralnost demokratskih zapadnih društava i u biti onemogućuje slobodan diskurs”, dodala je.

Osim toga, zabilježena su zakonska ograničenja slobode vjeroispovijesti i okupljanja putem takozvanih zakona o “tampon-zonama”, posebice u Velikoj Britaniji, koji kriminaliziraju molitvu i vjerske skupove u blizini klinika u kojima se čini pobačaj. Posebno je odjeknulo uhićenje Isabel Vaughan-Spruce, koju je policija ispitivala dok je šutke stajala u jednoj od “tampon-zona” i pitala ju “moli li se u mislima”.

Nadalje, događa se kršenje roditeljskih prava na obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima i ograničenja slobode savjesti uklanjanjem priziva savjesti iz postojećih odredaba zdravstvenih zakona, koje medicinsko osoblje koje odbija sudjelovati u određenim postupcima iz razloga savjesti stavlja u ranjiv položaj, piše u OIDAC-ovom Godišnjem izvješću.