Budi dio naše mreže
Izbornik

Čestitka mons. Hranića novom subotičkom biskupu Fazekasu

Đakovo (IKA/TU)

Đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić uputio je u subotu 7. listopada 2023. čestitku mons. Ferencu Fazekasu, novoimenovanom subotičkom biskupu. Čestitku prenosimo u cijelosti.

„Preuzvišeni gospodine biskupe!

Obradovala nas je vijest da Vas je papa Franjo danas imenovao novim subotičkim biskupom. Čestitamo Vam od srca i dijelimo radost s Vama, sa svećenicima i s vjernicima drage nam susjedne Subotičke biskupije. Vaše današnje imenovanje biskupom subotičkim priznanje je Vama osobno za Vaše dosadašnje svećeničko služenje i zauzetost u službama koje su Vam bile povjerene. No, pred Vama je istodobno i novi izazov te velika i odgovorna zadaća. Želimo Vam reći da će Vas pratiti naša molitva i bratska podrška.

Radosni smo jer vjerujemo da je Subotička biskupija u Vama dobila biskupa koji će iskreno voljeti sve one koji će od sada biti povjereni njegovoj pastirskoj skrbi i koji će znati štititi i zauzimati se za dobrobit nacionalnih i jezičnih skupina vjernika u svojoj biskupiji, u Vojvodini i u Republici Srbiji te se potvrđivati kao postojan i dostojan nasljednik svojih časnih predšasnika u službi. Vjerujemo da ćete joj predsjedati u samozatajnom i nesebičnom služenju da iz snažnog korijenja vlastite kršćanske baštine raste u budućnost, donoseći obilne plodove evangelizacije, dijaloga, razumijevanja, suradnje i ljubavi na dobrobit svih vjernika, Crkava i crkvenih zajednica te svih građana koji žive i djeluju na području Bačke. Budući da je biskup po svojoj službi pozvan svoju biskupiju povezivati s drugima i tako skrbiti za svoju i za sve ostale Crkve, uvjereni smo da ćete biti i dragocjen glas evanđeoske mudrosti, podrške, zaštite i slobode na skupštinama biskupa Vaše crkvene pokrajine, Biskupske konferencije i šire.

Molimo Vam i želimo  brojne dobre i požrtvovne suradnike među svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima laicima, i istodobno radost trajnog prepoznavanja djelovanja Duha Svetoga u sebi i u ljudima oko Vas. Ad multos annos! S radošću, čestitkom i molitvom za majčinsku pomoć i zagovor Kraljice Krunice.“

Čestitku su uz nadbiskupa Hranića potpisali i pomoćni biskup Ivan Ćurić i umirovljeni nadbiskup Marin Srakić.