Budi dio naše mreže
Izbornik

Čestitka đakovačkih biskupa novom srijemskom biskupu Fabijanu Svalini

Đakovo (IKA/TU)

Đakovački nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, pomoćni biskup Ivan Ćurić i umirovljeni nadbiskup Marin Srakić uputili su 14. veljače 2024. čestitku novom srijemskom biskupu Fabijanu Svalini, koju prenosimo u cijelosti.

Poštovani i dragi biskupe Fabijane!

I danas se od srca sjednjujemo s Tobom u dan u koji postaješ dijecezanskim biskupom Srijemske biskupije. Prebiremo u srcu Tvoj dosadašnji hod u biskupskoj službi, od imenovanja srijemskim biskupom koadjutorom 13. listopada 2021. i svečanoga ređenja na svetkovinu Krista Kralja 21. studenoga iste godine u katedrali u Srijemskoj Mitrovici, vjerujući da si – kako u naše vrijeme sve crkvene pastire podsjeća papa Franjo – osjetio i prigrlio „miris“ pastoralne stvarnosti Srijemske biskupije, da bi u njoj, sa svim realizmom, mogao „snagom služenja i odvažnom bliskošću uprisutni ljubav kojom nas Krist ljubi“ – kako je to u Misi Tvoga ređenja, razmatrajući nad Tvojim biskupskim geslom Super omnia Caritas, naznačio Tvoj zareditelj, nadbiskup Paul Richard Gallagher, ne zaboravljajući da se u Srijemskoj biskupiji, smještenoj na granici kršćanskoga Istoka i Zapada, „živi i posebna karizma, tj. osobito važna zadaća promicanja ekumenskoga dijaloga“, da u njoj na dobrobit svih ljudi uzmognu rasti i napredovati blagoslovljeni plodovi ljudskoga bratstva i suradnje među osobama i narodima, kao i koraci jedinstva u zajedništvu istoga poslanja kršćanskih Crkava.

Dok sa zahvalnošću molimo blagoslov Tvome predšasniku biskupu Đuri, Tebi upućujemo svoje srdačne čestitke u ime svih svećenika, redovnica i redovnika, svećeničkih i redovničkih pripravnika, vjeroučitelja i vjernika laika Đakovačko-osječke nadbiskupije. Snažio Te zagovor Bogorodice, Gospe Tekijske i svetih zaštitnika, sv. Dimitrija i svih svetih srijemskih mučenika te sv. braće Ćirila i Metoda, nebeskih zaštitnika naše metropolije, čiji se blagdan prema liturgijskom Općem kalendaru slavi upravo danas, kad Crkva s udivljenjem spominje njihov primjer započinjući svoj korizmeni hod prema slavlju Vazma, Tebi povjerava službu pastira Srijemske biskupije.

Pozdrav i blagoslov u Gospodinu!

✠ Ivan Ćurić,
pomoćni biskup

✠ Marin Srakić,
nadbiskup u miru

✠ Đuro Hranić,
nadbiskup