Budi dio naše mreže
Izbornik

Životopis novog ravnatelja Hrvatskog Caritasa fra Tomislava Glavnika

Zagreb (IKA)

Životopis fra Tomislava Glavnika, OFM Conv., imenovanog za ravnatelja Hrvatskog Caritasa na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije održanom od 26. do 28. travnja 2022. u Zagrebu.

Fra Tomislav Glavnik, lic. iur. can., franjevac konventualac, svećenik, rođen  je 9. veljače 1975. u Sisku, od oca Marijana i majke Mirjane r. Hanzić.

OBRAZOVANJE

Osnovnu školu pohađao je u Sisku (OŠ „Braća Smolčić“).

Maturirao je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu.

Prve zavjete u Redu manje braće konventualaca položio je nakon godine novicijata 8. rujna 1994. u Cresu. Svečane zavjete položio je 30. rujna 1998. u Zagrebu.

Studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu počeo je ujesen 1994., da bi po završetku dviju godina filozofije, 1996. studij nastavio na Bavarskom Državnom sveučilištu „Julius-Maximilian“ u Würzburgu (SR Njemačka) gdje je diplomirao 2000. godine.

Za đakona je zaređen 24. srpnja 1999. u katedrali sv. Kiliana u Würzburgu po rukama biskupa Paula Wernera Scheelea, a za prezbitera je zaređen u Zagrebu 10. lipnja 2000. po rukama nadbiskupa Josipa Bozanića. Od 2007. do 2010. bio je na specijalizaciji iz područja crkvenog prava na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa u Rimu.

CRKVENE/REDOVNIČKE SLUŽBE

Nakon prezbiterskog ređenja službovao je kao župni vikar u zagrebačkoj Župi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu, od 2000. do 2007. godine. U jednom mandatu bio je bilježnik zagrebačkog Gornjogradskog dekanata.

Za definitora (člana uprave) Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca izabran je u četiri mandata 2002., 2006., 2014. i 2018. Tijekom tog vremena službu tajnika obnašao je osam godina, provincijskog ekonoma osam godina, a dužnost Vikara Provincije četiri godine. Vršio je dužnost predsjednika, a u dva četverogodišnja mandata i člana Provincijske komisije za ekonomiju i gradnju.

Godine 2010. izabran je za gvardijana i župnika u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama. U to vrijeme bio je izabran i za člana Prezbiterskog vijeća Varaždinske biskupije i bilježnika Virovskog dekanata. Godine 2014. izabran je za službu gvardijana Samostana Svetog Duha u Zagrebu, koju je obnašao do 2022. godine.

Od 2014. godine je duhovni asistent Područnog bratstva bl. Alojzija Stepinca za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku Franjevačkoga svjetovnog reda.

Godine 2021. imenovan je vicepostulatorom kauze o. Celestina Tomića, OFM Conv.

Član je Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, Pravne komisije HBK, kao i Mješovite komisije HBK za povrat oduzete imovine.

Surađivao je na izradi Ugovora o Caritasu Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj.

OSTALO

Od 2014. zaposlen je na puno radno vrijeme u Gradskom domu „Sveti Josip“ na Dunjevcu, Zagreb na mjestu predstojnika podružnice „Sv. Maksimilijan Kolbe“.

Aktivno sudjeluje u programima socijalne srbi u organizaciji Udruge socijalnih radnika Hrvatske. Sudionik je i provoditelj projekta Savjetovališta PALLIUM (palijativne skrbi) pri Domu „Sveti Josip“.

Član je Nacionalnog povjerenstva za prevenciju i suzbijanje AIDS/HIV-a od 2017. godine pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske.

Član je Hrvatskog društva katoličkih novinara i Hrvatskog kanonističkog društva.

Suradnik je Religijskog programa Hrvatskog radija.

Voditelj je mjesečne kontakt emisije „Imam li pravo?“ na Radio Mariji.

Inicijator je i realizator postavljanja spomen-ploče bosansko-hercegovačkim Hrvatima u Getsemanskom vrtu u Jeruzalemu 2014. godine. Inicirao je gradnju crkve Hrvatskih svetaca i blaženika na Betlehemskim poljanama u Betlehemu, kao i postavljanje kipova sv. Nikole Tavelića (o 50. obljetnici kanonizacije) i sv. Jeronima, crkvenog naučitelja (o 1600. obljetnici smrti) u Jeruzalemu.

Licencirani je vodič za Svetu Zemlju.

Od 2020. godine nositelj je papinske medalje „Zlatni hodočasnički križ“ za zasluge učinjene za kršćanska sveta mjesta u Svetoj Zemlji.

Govori i aktivno se služi engleskim, njemačkim i talijanskim jezikom.