Budi dio naše mreže
Izbornik

Austrijski Caritas prikuplja sredstva za pomoć izbjeglicama

Beč (IKA)

Austrijski Caritas izvijestio je da je preko Facebooka prikupio 1.5 milijun eura za pomoć izbjeglicama u Grčkoj i ostalim zemljama, prenosi Kathpress.

Kako bi pomogao izbjeglicama koji u izbjegličkim kampovima u Grčkoj žive u teškim uvjetima dodatno pogoršanima zbog pandemije koronavirusa, Austrijski Caritas početkom ožujka pokrenuo je prikupljanje sredstava preko društvene mreže Facebook. Kroz svoje međunarodne programe žele spriječiti humanitarnu katastrofu te su zahvaljujući ovim donacijama već poduzeli prve korake.

Glavni tajnik međunarodnih programa Austrijskog Caritasa Andreas Knapp kazao je kako rezultat donacija očituje “koliko solidarnosti pokazuju ljudi koji žive u Austriji kao i da to prelazi granice naše zemlje. Ova pomoć je hitno potrebna i stoga zahvaljujemo svim donatorima.“

Glavni tajnik Caritasa Bečke nadbiskupije Klaus Schwertner koji je osobno posjetio kamp na Lezbosu prije nekoliko tjedana smatra kako je “sramota da se takvi uvjeti toleriraju na europskom tlu. U ovim prilikama druge države članice EU, uključujući Austriju, ne smiju ostaviti Grčku samu. Humanitarna katastrofa se mora spriječiti u svim okolnostima. Ovdje sam upoznao mladu obitelj s novorođenčetom. Dječak je imao samo tri dana. Živi s roditeljima na ulazu u službeni kamp u takozvanoj džungli. Ovdje nema infrastrukture: nema struje, nema tekuće vode, ni zahoda. To je prava drama.“

U suradnji s Grčkim Caritasom hitno je organizirana pomoć unatoč ograničenjima pristupa kampovima zbog koronavirusa. Dostavljeni su paketi s higijenskim proizvodima, dječjom hranom, pokrivačima, vrećama za spavanje i ostalim potrepštinama za više od 23000 ljudi.

Također, Caritas je već namijenio i 100 tisuća eura organizaciji Liječnici bez granica za poboljšanje sanitarnih i higijenskih uvjeta u prenapučenom izbjegličkom kampu na grčkom otoku Samosu koji je predviđen za prihvat 650 osoba, a trenutno ih je u njemu 7 tisuća.

Dio prikupljenih sredstava će se usmjeriti i u druge zemlje. Tako je Caritasu Srbije stavljeno na raspolaganje 90 tisuća eura, a Caritasu Bosne i Hercegovine dodijeljeno je 55 tisuća eura. Osim toga, organizira se nastava za djecu, psihološka pomoć za žene, kao i skupine za raspravu, ručni rad i kuhanje.

Sedamnaestogodišnja Niveena iz Sirije rekla je zaposleniku Caritasa: „U posljednjih nekoliko godina zaboravila sam biti dijete. Morala sam brzo odrasti ovdje. Narod Bosne i Hercegovine je dobar prema nama, ali ovdje imamo male izglede. Uz podršku drugih ljudi, moja braća i sestre i ja smo dobro smješteni i idemo u školu. Priznat nam je status tražitelja azila i jedva čekamo ponovno se sastati s našom majkom. U međuvremenu, volontiram u izbjegličkom skloništu za djecu. Pomažem im u učenju i pokušavam im odvratiti pažnju da zaborave loše stvari koje su iskusili“, izvještava Kathpress.