Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan slavio misu u Kninu

Knin (IKA)

Vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan predvodio je svečanu misu u subotu 5. kolovoza u Kninu u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, 28. obljetnice VRO „Oluja“ i svetkovine nebeske zaštitnice Vojnog ordinarijata u RH Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Misu u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta koncelebrirali su umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, svećenici Vojnog ordinarijata i drugi svećenici.

Prije početka mise okupljene je pozdravio biskup Bogdan, prenijevši čestitke za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja šibenskog biskupa Tomislava Rogića i dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića koji s mladima iz Hrvatske sudjeluju na Svjetskom danu mladih u Portugalu.

Biskup Bogdan u propovijedi je istaknuo „tri stijene na kojima smo kroz povijest gradili svoju sadašnjost, a to su: Petrova stijena – Rimokatolička crkva, domovina i obitelj“. Poručio je da „imamo obvezu prema potomcima i sretnoj budućnosti nastaviti poštovati i promicati vrjednote svojih predaka.“ Pozvao je da te tri stijene „čuvamo i branimo poput naših branitelja u Oluji 95. i to čestitošću, profesionalnom stručnošću, vrlinama i krepostima ljudskoga i kršćanskoga života.“

Tumačeći prvu stijenu, biskup Bogdan pojasnio je da će Isusove riječi: ‘A ja tebi kažem: Ti si Petar – Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati’ postati presudne za stijenu na kojoj će rasti zajednica vjernika – Crkva. „Crkva je utemeljena na stijeni i, bez obzira na napasti i kušnje iz same Crkve ili one izvana, ni vrata paklena neće je nadvladati“, kazao je, pojasnivši: „Da bi Petrova stijena ostala i nadalje čvrsta i učinkovita, potrebno je da mi koji ju činimo, koji smo njezin sastav, budemo povezani i složni u jednoj Petrovoj vjeri i ljubavi, praštanju i pravednosti, osobito joj odani jer je od stoljeća sedmog postala i ostala kamenom temeljcem na kojem smo gradili i našu domovinu.“

Govoreći o drugoj stijeni – domovini, biskup je podsjetio na Vojno-redarstvenu akciju „Oluja“, rekavši: „Još su nam uvijek svježa sjećanja na dane ponosa i slave kada su ‘još za mraka’ u onom ljetnom svitanju 4. kolovoza prije 28 godina, nošeni idealom slobode i vjere, hrvatski branitelji krenuli sa svih strana prema Stijeni naših pradjedova – Zvonimirovu gradu, povijesnom središtu nekadašnjeg Hrvatskog Kraljevstva. Vođeni savješću o dužnosti legitimne obrane vlastitoga doma, u srcu su nosili jasne stavove i čvrste odluke: ‘Dosta više ubijanja, masakriranja i barbarstva! Dosta više strašnih zločina i neljudskih nedjela! Dosta više zaplakanih dječjih i staračkih lica u podrumima i izbjegličkim smještajima diljem domovine! Dosta više žalosnih krikova majki i hrvatskih branitelja i braniteljica! Dosta pogroma nad katolicima, nevinom djecom, bolesnicima, ranjenicima i starcima, Hrvatima i pripadnicima drugih narodnih, etničkih i religijskih zajednica i životnih svjetonazora u istočnoj Slavoniji, Vukovaru, Iloku, Posavini s obje strane Save, Kordunu i Banovini, Panoniji! Dosta pogroma od Prevlake, Konavala, Dubrovnika, Metkovića, Makarske, zaleđa Šibenika, Knina i Zadra! Dosta pogroma nad hrvatskim narodom i Katoličkom crkvom! Više tisuća svježih grobova, deseci tisuća spaljenih kuća, mnoštva istjeranih iz vlastitih ognjišta vapili su u nebo da se pogrom zaustavi’.“

Biskup Bogdan primijetio da smo „mali narod, a tako velik i snažan kada se u zajedničkom cilju ujedine minerali hrvatske stijene!“ Poručio je da ne možemo i ne smijemo zaboraviti i sve poginule i nestale koji su dali život za temelje naše slobode. „Dajući svoj život za domovinu, postali su živim spomenikom ove stijene i upravo oni vraćaju sjećanja zahvalnosti i obveze budućim generacijama prema ovoj našoj kninskoj stijeni“, kazao je vojni biskup.

Obrazlažući treću stijenu – obitelj, biskup Bogdan istaknuo je da je obitelj kamen žìvac, čvrsta litica – stijena našega ljudskoga života. „Samo se na toj obiteljskoj stijeni može sagraditi zdravo ljudsko biće, a za takvu izgradnju odgovorni smo svi: Crkva, društvo, politika, zakonodavci, a napose sami roditelji. Želimo li zdravo potomstvo, čvrste i nepokolebljive ljude, recept je jednostavan: biti otac i majka, biti blizu svojoj djeci, biti u svakodnevnom sebedarju svojim najbližima, biti ono što je Božji poziv utkao u svakoga tko želi obitelj. Isus Krist kao da poručuje i danas svakom ocu i majci, svakom djedu i baki: Ti si stijena obiteljskog života! Na tebi počiva izgradnja tvoje obitelji. Iz vječne istine evanđelja ne možemo biti pesimisti, ali smo svjesni: ako mi kao zajednica naroda i Crkve ne doprinesemo boljem očuvanju i obrani svojih obitelji, nećemo uspjeti očuvati ovu stijenu u ovom izazovnom vremenu. Stoga nam se postavlja otvoreno pitanje: Što svi mi možemo učiniti za obitelj današnjice? Uz osiguranje dobre društvene i gospodarske stabilnosti u svojoj domovini, moramo osvješćivati i da se obitelj gradi na zdravim temeljima. Mudar je čovjek koji svoju kuću i obitelj gradi na dobrim temeljima, a ti temelji obiteljskoga kršćanskoga života jesu Kristove vrijednosti. Blago roditeljima koji ne računaju samo na svoje snage i sposobnosti nego kroz Božju blizinu i pomoć njegove milosti znaju za pravi odgoj svoje djece. U toj Božjoj školi svaki učenik uči kako Bog prašta nama ljudima i kako bismo i mi trebali jedni drugima oprostiti, pa i one najstrašnije i najdublje ratne rane. Blago roditeljima koji uče svoju djecu da postoji Kruh života vječnoga koji već sad svijetu donosi spas. Budu li naša djeca i mladi nahranjeni tim kruhom, bit će sigurni na stijeni života vječnog“, pojasnio je biskup Bogdan.

U završnoj riječi gvardijan i župnik u Kninu fra Josip Gotovac istaknuo je da „svaka obljetnica VRO ‘Oluja’ u svima nama vraća jake emocije ponosa i zajedništva koje smo imali nakon oslobođenja domovine 1995.“ Kazao je da „Republika Hrvatska nije sljednica ni ustaškog nacizma ni partizanskog antifašizma. Država Republika Hrvatska stvorena je u Domovinskom ratu.“ Izrazio je uvjerenje da je naša pobjeda izvojevana uz Božju pomoć kao i zajedništvo našeg kroz povijest napaćenog hrvatskog naroda.

Upozorio je da u isto vrijeme ponosa na slavnu pobjedu u „Oluji“ nije lijepo što se događa na proslavi ovoga dana. Naime, svake godine dolazi sve manje branitelja i posjetitelja. Mnogo je onih koji dođu, ali moraju ostati iza prepreke, kazao je fra Josip i pozvao da se prekine ta praksa jer su nam upravo branitelji omogućili da se slavi ovaj dan.

„Naša domovina je vlasništvo cijelog hrvatskog naroda. Imamo svoju vlast, vojsku, policiju, institucije, mi smo jedan narod i jedno tijelo. Želio bih da proslava ‘Oluje’ bude spontano svenarodno veselje bez ikakvih velikih ograda i podijeljenosti“, kazao je fra Josip.

Rekao je da visoka cijena kojom smo platili slobodu. Često spominjemo broj žrtava – 15.000 poginulih i nestalih, od kojih je 402 djece. Mnogi su ranjeni, porušeni su nam domovi, uništena nam je ekonomija. „I upravo zbog visoke cijene slobode nemamo pravo biti nemarni i molim predstavnike vlasti da u strateškim odlukama slušaju volju naroda kroz institut i referenduma“, dodao je fra Josip. Istaknuo je najzaslužnije za stvaranje samostalne Republike Hrvatske, najprije zagovor Blažene Djevice Marije, zatim mudro političko vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, dobrog kardinala blagopokojnog Franju Kuharića, hrabrost hrvatskih branitelja i zajedništvo cijeloga naroda.

Primijetio je da nije lijepo da se hrvatske branitelje spominje i stavlja u bilo kojem obliku u negativni kontekst. „Hrvatski branitelji su časni ljudi na koje je rat ostavio duboke ožiljke. Oni kao i njihove obitelji s tim ožiljcima i dan-danas žive“, primijetio je fra Josip. Obrativši se braniteljima, fra Josip je rekao: „Dragi branitelji, ma što tko govorio o vama, vaše zasluge u stvaranju Hrvatske su u pravom smislu herojske.“ Kazao je da se snaga zajedništva pokazala i po završetku rata. Izgradili smo porušeno. „U ratu koji nam je nametnut mi smo pobijedili, ali nikoga ne mrzimo, štoviše mi molimo kršćanski za svoje neprijatelje. Ali, zbog visoke cijene slobode imamo moralnu obavezu od napadača tražiti dva uvjeta: iskreno kajanje i nadoknadu svekolike štete“, poručio je fra Josip.

Pozvao je na obnovu zajedništva našega naroda „jer to je jedini put i jedina naša snaga i naša budućnost“. „Zaustavimo podjele. Neka nam dobrobit domovine i naroda bude na prvom mjestu. Odrecimo se osobnih, privatnih interesa“, potaknuo je fra Josip, zaključivši: „Ne sumnjam da će doći vrijeme procvata naše drage domovine.“

Na misi su sudjelovali predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i saborski zastupnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade, ministri, izaslanici predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske, gradonačelnik Knina, župani, predstavnici kulturnih ustanova i lokalnih vlasti, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, vojnici, dočasnici, časnici, generali, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pripadnici i djelatnici policije, branitelji, obitelji hrvatskih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, obitelji poginulih, nestalih i preminulih hrvatskih branitelja i drugi hodočasnici i vjernici.