Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gorski: HKR je sredstvo ohrabrenja za vjernike i izgradnju mira u nemirnom svijetu

Zagreb (IKA)

U sklopu pobožnosti 13 utoraka sv. Antunu u Župi sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu te u povodu proslave 25 godina Hrvatskoga katoličkog radija, euharistijsko slavlje desetog utorka 17. svibnja predslavio je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski.

Suslavili su generalni tajnik HBK i v. d. ravnatelja HKM-a dr. sc. Krunoslav Novak, svećenici suradnici HKR-a te franjevci sa zagrebačkog Svetog Duha.

„Danas želimo ovom misom zahvaliti za 25 godina uspješnog emitiranja našega katoličkog radija, za sve dobro koje je po slušanju emisija raslo u srcima vjernika, zahvaliti za sve koji su od početka u njemu sudjelovali, dali svoj doprinos i ugradili se u njegov razvoj, zahvaliti za sve prijatelje radija koji svojim darom doprinose njegovu opstanku. Molimo i za preminule djelatnike. Milošću Božjom smo to što jesmo, zato smo dužni zahvalnost Bogu, samo neka naša zahvalnost izađe iz čista srca“, rekao je biskup Gorski te prenio pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića.

Govoreći u homiliji o miru kao posebnom daru uskrsloga Gospodina, biskup Gorski je istaknuo da neposredno pred svoj vidljivi odlazak Isus daruje učenicima jedan od najljepših darova – svoj mir. „On sam navodi da je to posebna vrsta mira, različita od onog koji daje svijet.  Zapravo, u svijetu i nema mira. U njemu vlada strah i pohlepa što uzrokuje rat sviju protiv svih, nemir i  nesigurnost. Naime, trajno je u primjeni staro pravilo moćnika: Ako želiš mir, pripremaj rat. Koliko je samo ratova pod tim geslom vođeno, takozvanih preventivnih ratova velikih svjetskih sila, među njima posljednji u Ukrajini. Koliko je zemalja razoreno, ubijeno nevinih ljudi, uništeno djetinjstava, kolikima je uskraćena budućnost. Apsurdno je mir nametati ratom. Mir koji svijet danas daje zapravo je strah od atomskog uništenja. To je mir smrti“, rekao je biskup Gorski.

Duh svijeta ne može ništa protiv Isusa Krista

Ističući da ni kršćani nisu toga pošteđeni, biskup je napomenuo da se iz istih razloga rađaju osobni nemiri koji su uzrok tolikim sukobima u obitelji i u domovini. „Nemirno je i naše srce, uvijek spremno na buntovni  otpor čovjeku i Bogu i ništa ga ne može zadovoljiti, dok se, prema riječima sv. Augustina, ne smiri u Gospodinu. Nemirna je i naša savjest opterećena djelima protivnima Božjem zakonu i samo je Božje milosrđe smiruje  zagrljajem oproštenja“, rekao je propovjednik, ističući da je to sve Isusu poznato i da upravo zato na rastanku od svojih učenika govori o drugoj vrsti mira koji svijet ne može dati niti posredovati – miru Božjeg milosrđa kao plodu svoje žrtve na križu.

Božji mir dokida izvor svakog razdora odnosno grijeh, naglasio je biskup Gorski. „To je njegov oproštajni dar kao ohrabrenje: Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. Zajednica vjernika koja je utemeljena u Bogu pobjeđuje strah koji dolazi iznutra i strah koji dolazi od svijeta, upravo darom mira i obećanjem konačne pobjede. Pred svim izazovima u našem osobnom životu, pred prijetnjama koje se nadvijaju nad ljudski rod mi kršćani ostajemo mirni jer znamo da nas Bog prati svojom blizinom. Zato se ne uznemiruje srce naše, jer duh svijeta ne može ništa protiv Isusa Krista.  Istina, taj duh svijeta je diabolos, razdjelitelj, ali pobijeđen je snagom Kristova uskrsnuća“, rekao je propovjednik.

Naglasivši da je upravo pitanje izgradnje mira kriterij po kojem rasuđujemo je li neko djelovanje Božje ili ljudsko, biskup Gorski je naglasio da onaj tko svojim djelovanjem razdjeljuje ljude, širi nemir i strah te potiče negativne emocije, nije u službi Boga pa makar se nazivao Isusovim učenikom ili bio službenik Crkve. „On je u službi razdjelitelja obitelji, naroda i ljudskog roda i djeluje sasvim suprotno od zahtjeva Isusove molitve: ‘Oče, hoću da svi budu jedno’. Zato je izgradnja mira trajni zahtjev evanđelja i zadaća nas kršćana, a onima koji se oko njega trude Isus daje obećanje s nagradom: Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati“, rekao je.

HKR u službi Crkve u domovini

Mir koji Isus daje neodvojiv je od djelovanja Duha Svetoga, istaknuo je biskup te dodao da je jedno od vidljivih djelovanja Duha posredovanje Isusovog mira vjernicima. „Sredstva i plod tog posredovanja mira su čiste savjesti i ponizna srca vjernika, koji unatoč svim dezinformacijama i podjelama ponovo izgrađuju međusobno povjerenje i žele biti posrednici Božjeg mira u svijetu. Naime, mi smo kao radio, medij kroz koji Bog govori, mi smo kao TV, slika Božja u vremenu i prostoru. A da bismo to mogli biti najprije sami moramo naučiti slušati Riječ koja od Boga dolazi. Ne slušati tjelesnim uhom nego slušati uhom srca kako nas to poziva u ovogodišnjoj poruci za dan medija Sveti Otac“, potaknuo je biskup Gorski.

Rekavši da je 17. svibnja 1997. za crkvu u Hrvatskoj značajan datum, biskup Gorski je pojasnio da je toga dana kardinal Franjo Kuharić, kao predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, blagoslovio i pustio u rad Hrvatski katolički radio da bude, kako je tom prigodom sam kardinal Kuharić naveo, u službi istine, pravednosti, ljubavi i mira.

„Tijekom 25 godina emitiranja HKR je to vjerno činio, dao je svoj doprinos širenju ovih vrjednota među hrvatskim vjernicima i svim ljudima dobre volje. To djelovanje i pomoć u izgrađivanju vrjednota osobito je važno u našem  vremenu u kojem su obezvrijeđene i prezrene sve vrjednote, ne samo kršćanske nego nažalost i ljudske. Svojim uravnoteženim emisijama, ljudima koje je pozivao i čije misli je posredovao javnosti, HKR je postao sredstvo ohrabrenja za vjernike i izgradnju mira u nemirnom svijetu. Polako, ali sustavno sijao je Božju Riječ, pozivao tumače da je približe slušateljima, bio u službi Crkve u domovini, u službi širenja evanđelja“, istaknuo je.

Biti spreman na nove poticaje Duha

Zahvaljujemo Bogu za mogućnost da putem radija možemo doprijeti do mnogih koji ne mogu drugačije čuti poruku evanđelja ili vijesti iz života crkve, do naših bolesnika, nepokretnih i starijih osoba, do naših iseljenika koji s radošću slušaju glas iz domovine, poručio je biskup Gorski. „Tehnologije koje nam omogućavaju komunikaciju ne samo prema vjernicima, nego svim ljudima dobre  volje, dragocjena su i nezaobilazna sredstva  širenja evanđelja i izgradnje Kristovog mira i pravednijeg hrvatskoga društva koja još nismo dovoljno iskoristili“, rekao je propovjednik.

Ističući da je sv. Antun Padovanski širitelj evanđelja i rado slušani propovjednik, biskup Gorski je istaknuo da je on i primjer kako se navješćuje evanđelje mira. „Najprije je slušao Božju riječ uhom srca, a kada je ona u njemu odsjela i oblikovala njegov duh i misao onda je mogao biti autentični svjedok Božje Riječi. Prije no što je progovorio drugima naučio je slušati Boga u dubini svoje savjesti, tom svetištu, hramu Božje prisutnosti u našem tijelu. Zato je bio drugačiji, odskakao je od svoje sredine, pa i od svoje subraće, uvijek spreman na nove poticaje Duha, uvijek izazovan u svojoj dobroti“, naglasio je.

Čestitajući svim djelatnicima HKR-a 25 godina, kako je rekao, odgovornog i uspješnog rada u službi dobra, u službi Krista i Crkve, biskup Gorski ih je potaknuo da im uzor u slušanju i naviještanju te zagovornik u djelovanju bude sv. Antun Padovanski. „Želimo da HKR i nadalje bude uvijek otvoren svima, ne samo katolicima, da bude drugačiji, prepoznatljiv po svojem sadržaju i načinu uređivanja emisija, izvan šablona koje umrtvljuju duh i nadasve predan svojem izvornom poslanju: iznošenju evanđeoske istine, izgradnji vrjednota, tumačenju nauka Crkve i širenju Isusovog mira“, zaključio je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski.