Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Uzinić govorio na otvorenju 24. susreta ribara

Dubrovnik (IKA)

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić sudjelovao je na svečanom otvorenju 24. susreta ribara Hrvatske obrtničke komore koji se održava od 7. do 9. studenoga u Dubrovniku. Na svečanom otvorenju u Hotelu Ariston, Importanne Hotels and Resort, u petak 8. studenoga prijepodne sudionicima su se obratili predsjednik Ceha za gospodarstvo i akvakulturu HOK-a Robert Momić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić te predsjednika HOK-a Dragutin Ranogajac koji je otvorio skup.

Pozdravljajući okupljene biskup je spomenuo promišljanje o tome koju biblijsku priču uzeti za ovaj skup i na temelju nje uputiti sudionicima određene poruke jer ima puno evanđeoskih slika koje povezuju kršćanstvo, Isusa Krista i ribare. Isus je ribare izabrao za svoje učenike, poznate su i slike čudesnih ulova. Nastavio je kako se ipak nije odlučio za to nego će, polazeći od slike ribe koja je simbol kršćanstva, pokušati dati glas ribi i zastupati njezine interese na skupu budući da će svi ostali formulirati svoje interese.

Poslužio se enciklikom pape Franje „Laudato si“ u kojoj se spominju mora i oceani u dijelu u kojem se govori o bioraznolikosti i opasnosti gubitka bioraznolikosti. Papa Franjo tu upozorava na problem pljačkanja zemlje zbog kratkovidnih pristupa ekonomiji, trgovini i proizvodnji. Da se to ne bi dogodilo on poziva da se vrste koje na zemlji postoje ne gledaju samo kao iskoristivi resursi nego kao bića koja u samima sebi imaju vrijednost. Primjećuje da se svake godine dogodi da nestane tisuće biljnih i životinjskih vrsta koje naša djeca neće poznavati, a glavni krivac za to je čovjek i njegovo djelovanje. Mi primijetimo nestanak većih vrsta, ali Papa upozorava da je za eko-sustav je potrebno voditi brigu o svakoj vrsti jer su sve one međusobno povezane.

Sudionici 24. susreta ribara

Cijene štete uzrokovane sebičnom nebrigom su puno veće od ekonomske koristi, upozorava Papa u enciklici a što je prenio i biskup Uzinić. Toga mi možda nismo svjesni dok gledamo osobnu korist, ali nam Papa ovim pokušava produbiti i proširiti poglede. Tu je i pitanje zaštićenih područja na kopnu i na moru, odnosno postoje mnoga mjesta koja zahtijevaju posebnu zaštitu zbog goleme važnosti za eko-sustav, kazao je biskup te naveo primjer nedavne Sinode o Amazoniji na kojoj se o tome razgovaralo, ali se tako može progovarati I o oceanima i morima. To su područja koja ne sadrže samo najveći dio voda na planetu nego i najveću raznolikost živih bića. Život u njima hrani veliki dio svjetskog pučanstva a pogođen je – što je na neki način ‘glas ribe’ – nekontroliranim izlovom ribe što dovodi do drastičnog smanjenja nekih vrsta. Papa nadalje upozorava na selektivni ribolov, posebno ugrožene morske organizme posebice planktone koji su vrlo važni za morski hranidbeni lanac, a o svemu tome ovisi i čovjek i njegova prehrana. Papa dalje upozorava i na koraljne grebene koji su u mnogo slučajeva opustošeni ili izloženi propadanju. I onda se pita: Tko je pretvorio divni morski svijet u podvodna groblja lišena života i boja? To je posljedica onečišćenja, ali i, Papa upozorava, destruktivnih metoda ribolova. To sve pomaže shvatiti da svaki čovjekov zahvat na prirodi može imati posljedice koje se ne vide na prvi pogled, ali koje na kraju dosežu samo dno oceana.

Sudionici 24. susreta ribara

„Budući da su sva živa bića međusobno povezana svako se mora njegovati s divljenjem i poštovanjem jer smo svi ovisni jedni o drugima“, kazao je biskup te je, vraćajući na same načine ribarenja, naglasio kako more nosi mnoge izazove i vađenje ribe iz mora nije jednostavno. Kazao je kako je Isus vjerojatno izabrao ribare da bi lovili ljude a ne više ribe, radi toga da bi ih izvukli iz opasnosti i omogućili im da žive.

„Ako poštujemo ribe i sva druga živa bića i omogućujemo im živjeti onda omogućujemo živjeti i čovjeku. Čovjek ribar ovisi o ribi jednako kao što riba i njezina budućnost ovisi o čovjeku“, ustvrdio je biskup Uzinić. Poručio je da je poziv ribe da je se poštuje kako bi ona mogla živjeti i omogućiti život vama i svima nama, te poželio obilje Božjeg blagoslova susretu.

U prijepodnevnim izlaganjima o temi „Ribarstvo i marikultura u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“ govorio je Mato Oberan, član Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a i predsjednik Ceha za ribarstvo Dubrovačko-neretvanske županije, koji je kazao kako na području županije ribarstvo zbog raznih objektivnih razloga nema toliko veliki udio u životu stanovništva kao u drugim županijama no da je marikultura razvijena. Izrazio je i nadu da će uskoro biti uređene dvije ribarske luke Sustjepan i Vela Luka. Robert Momić, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a, je održao uvodno izlaganje o segmentima ribolova i s njihovim općim stanjem. Mr. sc. Ante Mišura, pomoćnik ministrice poljoprivrede, dao je pregled „Aktualnog stanja hrvatskog ribarstva“ o čemu će se više razgovarati tijekom samog skupa.