Budi dio naše mreže
Izbornik

Bruni najavio Papino putovanje u Marseille

Vatikan (IKA)

Na brifingu za medije o Papinom putovanju u Marseille u prigodi trećega izdanja Mediteranskih susreta, održanom u utorak 19. rujna ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni objasnio je da će pozornost biti posvećena fenomenu migracija te ekumenskoj i međureligijskoj dimenziji. Nije isključen ni osvrt na klimatske promjene, prenosi Vatican News.

Tu je luka koja simbolizira njegov kozmopolitski karakter. Tu je Mediteran koji spaja narode, nacije i kulture i koji ističe njegovu urođenu sklonost prihvatu. Tu je i Notre Dame de la Garde, bazilika posvećena Gospi od straže, izgrađena na visini od više od 160 metara, koja poziva na vjeru i vjersku toleranciju. To je identitet Marseillea, francuskoga grada u kojemu će papa Franjo biti 22. i 23. rujna kako bi zaključio treće izdanje Mediteranskih susreta.

Prvi papa koji odlazi u Marseille

Predstavljajući 44. Papino međunarodno putovanje na uobičajenom brifingu za novinare, Matteo Bruni, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, kazao je da je to prvi put, barem u modernom dobu, da jedan papa ide u Marseille. Istaknuo je da povijest govori kako je taj grad tijekom vremena obogatila prisutnost raznih populacija. Njegov je identitet raznolik i nastavlja se obogaćivati francuskom poviješću i migracijama u koje je uključen, napomenuo je Bruni.

Putovi mira i integracije

Nije stoga slučajno da je Marseille domaćin ovogodišnjih Mediteranskih susreta, na kojima sudjeluju biskupi i vjerski poglavari iz svih sredozemnih zemalja, kojima valja pridodati 120 mladih i raznih organizacija i udruga građanskoga društva. Svrhu okruglih stolova, susreta promišljanja i molitve, umjetničkih i kulturnih priredbi, objasnio je sâm papa Franjo u podnevnom nagovoru u nedjelju, 17. rujna. Promicati putove mira, suradnje i integracije s posebnom pozornošću na pojavu migracija, rekao je Papa. Sve se odvija na tragu dvaju prethodnih susreta održanih u Bariju 2020., te u Firenci 2022. godine.

Dijalog i dijeljenje

Ekumenska i međureligijska dimenzija bit će prisutna već prvoga dana Papina posjeta, kada će se održati zajednički trenutak sabranosti u blizini spomenika posvećenoga mornarima i migrantima nestalima u moru, objasnio je Bruni. Osim migracija i prihvata izbjeglica, još je jedna vruća tema koju se ne može zanemariti i koja bi mogla biti obuhvaćena govorima pape Franje. To je tema okoliša, dodao je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice. Naravno, Mediteran je mjesto gdje se jako osjećaju klimatske promjene do kojih je došlo posljednjih godina.

Poruka Francuskoj i Europi

Matteo Bruni je također napomenuo da bi Papa iz Marseillea mogao uputiti koju misao cijeloj Francuskoj pozivajući se također na život njezinih brojnih svetaca, a to bi moglo imati poseban odjek diljem Europe. Marseille je drugi francuski grad koji dočekuje papu Franju povodom međunarodnoga događaja, nakon Strasbourga 2014. godine.

Ratovi koje ne smijemo zaboraviti

Međutim, u pozadini tog putovanja i dalje je rat, i to ne samo u Ukrajini. To Papi nanosi bol, stoga nije isključeno da će se u govorima osvrnuti i na njih, napomenuo je Matteo Bruni.