Budi dio naše mreže
Izbornik

Čestitka splitsko-makarskog nadbiskupa novoimenovanom banjolučkom biskupu Majiću

Split (IKA/TU)

Čestitku koju su uputili splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić novoimenovanom banjolučkom biskupu Željku Majiću prenosimo u cijelosti.

Dragi novoimenovani banjolučki biskupe, Željko!

Obradovala nas je vijest da Vas je papa Franjo imenovao nasljednikom zaslužnog banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice. Nimalo se ne čudimo što ste javno priznali kako su Vam kod prihvaćanja nove službe „koljena klecala i glas podrhtavao“. Normalno je, naime, što se u tim trenutcima javljaju određene strepnje i strahovi. Kao starija braća u biskupstvu na početku Vašega služenja i poslanja upućujemo riječi ohrabrenja: Ne bojte se. Niste sami. Puno je onih koji će Vas pratiti svojim molitvama: od svećenika, redovnica i redovnika do zauzetih i odanih vjernika laika.

Uostalom, Crkva u koju Vas Gospodin šalje, obilježena je hrabrim svjedočanstvom brojnih vjernika, svećenika, Bogu posvećenih osoba i biskupa, kako iz daleke tako i iz nedavne prošlosti, koji će Vas s neba pratiti svojim zagovorom i zaštitom. A i sama biskupija u kojoj ćete Riječ Božju naviještati i svete sakramente dijeliti, pripada Kristu, pa svu svoju brigu povjerite i prepustite Njemu.

Imajte također trajno na umu kako je Vaš biskupski rad u Banjoj Luci na otajstven način umrežen, najprije s Nadbiskupijom vrhbosanskom u Sarajevu, gdje ste završili studij teologije, kao i s Vašom rodnom Mostarsko-duvanjskom i Trebinjsko-mrkanskom biskupijom u kojoj ste kroz prošlih 35 godina obavljali razne i odgovorne dužnosti, te zauzeto surađivali s trojicom hercegovačkih biskupa. No, Vaše biskupsko služenje umreženo je i u zajedništvu s biskupima iz Hrvatske, a i šire. Jer, zajedništvo apostolskih nasljednika nije obično, nego sakramentalno. Ono je posebice utkano u tajnu biskupske službe koja „stvara školu zajedništva“. Neka Vam svijest o tom zajedništvu dadne dostatne snage i hrabrosti suočavati se s izazovima i dužnostima koje ponekad nadilaze naše fizičke snage.

Preporučit ćemo Vašu novu službu svetom Mihovilu arkanđelu, zaštitniku Vaše rodne župe u Drinovcima, u kojoj ste 1963. primili krštenje, kao i zaštitniku biskupije svetom Bonaventuri za kojega vele da se nikada nije dao slomiti i obeshrabriti“. On je jamačno bio velika duhovna potpora i Vašem dičnom predšasniku mons. Komarici, pa je tijekom godina,,velike kušnje bio i ostao neumorni glas ranjenih i obespravljenih”, pa sa svojim svećenicima tješio narod Božji neka ne klonu pod teretom nepravde. Neka i Vama, sveti Bone, pomogne da s Božjom pomoću nosite svoj križ i oslonite se potpuno na „Krista pastira naših duša“ (1 Pt 2, 25). A Vaš rad i služenje u banjolučkoj Crkvi neka bude ispunjeno radošću, hrabrošću i zahvalnošću.

Uz srdačan pozdrav i u bratskom zajedništvu,
odani u Gospodinu,

✠ Marin Barišić
nadbiskup splitsko-makarski u miru

✠ Zdenko Križić
nadbiskup splitsko-makarski i metroplit

✠Želimir Puljić
nadbiskup zadarski u miru