Budi dio naše mreže
Izbornik

Govor mons. Németa na objavi imenovanja beogradskim nadbiskupom

Beograd (IKA)

Na objavi imenovanja za novoga beogradskog nadbiskupa, na spomendan sv. Srijemskih mučenika, u subotu 5. studenoga 2022., u Nadbiskupskom ordinarijatu u Beogradu, mons. Ladislav Német uputio je govor koji prenosimo u cijelosti.

Zahvaljujem svetom ocu Franji za moje imenovanje beogradskim nadbiskupom i metropolitom, za povjerenje koje mi je iskazao.

Dragi oče nadbiskupe, dragi svećenici, redovnici, redovnice iz Beogradske nadbiskupije i iz Zrenjaninske biskupije, nakon 104 godine u zgradu u kojoj je danas smješten Ordinarijat, ponovno dolazi živjeti jedan Mađar. Nekada je tu živio ambasador Austro-ugarske koji je bio Mađar. Drago mi je da sam ovdje.

Moram priznati da nije lako prihvatiti ovakvu službu. Međutim, kada Papa zove onda čovjek i kaže da. Bilo mi je teže 2008. godine prihvatiti da kao redovnik, ali novi biskup, dođem u Zrenjanin. To je za redovnika bilo nešto novo. Ovoga puta imao sam malo više vremena za razmišljanje. Nadam se da moja Zrenjaninska biskupija koju sam vodio do sada i koju ću voditi i dalje dok Sveta Stolica ne odluči drugačije, razumjeti razloge zašto ju teškim srcem napuštam. Za mene su u četrnaest i pol godina u Zrenjaninu stvorili sliku mjesne Crkve koja će me pratiti do kraja života i nikada neću zaboraviti Zrenjanin. Pritom će pomoći i činjenica da sam od danas i metropolit, a tu nas veže i Subotička biskupija i zahvaljujem dijecezanskom upravitelju Subotičke biskupije što je danas došao na proglašenje ovoga dekreta Svete Stolice. Isto tako kada bude imenovan novi zrenjaninski biskup, mi ćemo svakako surađivati. Zrenjanin će ostati i u mom srcu i mojem krugu, možda ne zadaća i zadataka, ali interesa da.

Dragi oče nadbiskupe, zahvaljujem, kao što je već i Sveta Stolica učinila, ali i ja ti želim zahvaliti za dvadeset dvije godine službe koje si poklonio ovoj mjesnoj Crkvi. Te godine bile su prepune rada, inicijativa i svega što smo vidjeli. Ako pogledamo kako je izgledala nadbiskupija kada si stigao, kada pogledamo na sve zajednice, jako mnogo si učinio i hvala ti za to u moje ime, a sigurno da Bog ima hvalu koje će ti u svoje vrijeme zasigurno dati. Zahvaljujem ti i za dvadeset dvije godine rada kao predsjedniku Caritasa Srbije i Caritasa Beogradske nadbiskupije. Taj rad će ostati upisan velikim slovima posebno za vrijeme poplava i migranata u Srbiji jer si pokazao jaku logističku snagu i sve dobro organizirao zajedno s crkvenim ljudima i ljudima javnog života.

Posebno pozdravljam sve svećenike Beogradske nadbiskupije s kojima ću zajedno surađivati. Pozdravljam i laike, narod Božji, s kojim ću usko surađivati i pokušati širiti evangelizaciju na ovim područjima i pozivam sve na moje ustoličenje koje će biti 10. prosinca 2022. godine u 11 sati u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.