Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski Caritas donacije za božićna drvca daruje diljem Hrvatske te predstavlja jednu od jačih karitativno-humanitarnih institucija u RH

Zagreb (IKA)

Voditelj programa „Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu“ Hrvatskoga Caritasa Boris Peterlin, glasnogovornica Hrvatskih šuma Ana Juričić Musa i ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina gostovali su 12. prosinca u HKR-ovoj emisiji „Aktualno“ u povodu humanitarne prodaje božićnih drvaca u subotu 14. prosinca uoči Nedjelje Caritasa.

U sklopu 18. nacionalnog humanitarnog programa „Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu“ Hrvatski Caritas u suradnji s „Hrvatskim šumama“ i Gradom Zagrebom organizira promotivno-humanitarni događaj prodaje božićnih drvaca. Višesatni program medijski će prati Hrvatska katolička mreža, a Zagrepčanke i Zagrepčane će animirati i s gostima prigodno razgovarati urednica i voditeljica na HKR-u Tanja Maleš.

Drvca će biti ponuđena u subotu 14. prosinca od 8 do 14 sati oko spomenika na Trgu bana Jelačića, a pomoć od kupnje bit će donirana siromašnim obiteljima diljem Hrvatske. Mons. Svalina je pojasnio kako se prikupljeni iznos iz zajedničkog fonda dalje raspodjeljuje prema biskupijskim Caritasima. “Novac se prikuplja na nacionalnoj razini Hrvatskog Caritasa Voditelji Caritasa sudjeluju u stvarnom životu naših župa i vjernika te na taj način mi uspijevamo doći do najpotrebitijih diljem zemlje. U Hrvatskoj ima otprilike 1500 župa i oko 1000 župnih Caritasa pomoću kojih ostvarujemo rezultate zbog kojih smo jedna od jačih institucija karitativnog djelovanja u Republici Hrvatskoj”, rekao je mons. Svalina te zahvalio dobrim ljudima, građanima koji pomažu i svećenicima koji, kroz duhovni i pastoralni rad, brinu za potrebite.

Želimo se suočiti s teškoćama naših bližnjih i biti dio poboljšanja”, rekao je Peterlin.

Peterlin je rekao da ovogodišnjim nazivom programa „Probudi dobro u svijetu“ Hrvatski Caritas želi ponuditi svima da budu dobro i šire dobro u svojoj sredini. „Jedan od sažetaka Kristova djelovanja je dobro i sve što je dobro dolazi od Gospodina te tako i mi želimo biti dio dobra. Želimo se suočiti s teškoćama naših bližnjih i biti dio poboljšanja, a ovaj program nudi tu mogućnost da širimo dobro u svojoj sredini“, rekao je Peterlin te naveo da je Isusov dolazak Božja intervencija u teškim situacijama te da po uzoru na to ovim programom želja je intervenirati na pozitivan način u životima ljudi koji se moraju brinuti kako platiti režije, kako opremiti djecu za školu, skrbiti za bolesne članove obitelji i sl. „Svaki dar je velik i značajan”, rekao je Peterlin pozivajući sve da se uključe u inicijativu te naglašavajući kako pomoć upućena svima bez obzira na vjeru, rasu, nacionalnu pripadnost i sl. „Svatko tko je u potrebi taj može i treba dobiti pomoć iz sredstava koje prikupljamo.”

Musa je rekla kako je Hrvatskim šumama ovo jedna od najdražih akcija u kojoj sudjeluju te naznačila kako je i građani željno očekuju što potvrđuje činjenica da od početka prosinca zovu i pitaju hoće li biti humanitarne prodaje drveća. Objasnila je također ekološku stavku ovog programa. „Drvce obavlja sve uobičajene funkcije i u trenutku kada se izvadi iz zemlje te ga je moguće ponovno zasaditi i održati do iduće godine. Ako se pak odlučimo predati ga na odlaganje ono se može malčirati, ponovno zasaditi te možda ukrasiti neki i time pomoći rastu drugih drvaca.

Svalina je dodao da ovom tradicijom prodaje drvaca svima žele otvoriti mogućnost da konkretno pomognu potrebitim obiteljima diljem zemlje, ali i pokazati svima koji su u teškoćama, kroz konkretnu pomoć i pažnju, da nisu prepušteni sami sebi već da i vjernici i Crkva misle na njih i žele pomoći.

Svima zainteresiranima volonteri Hrvatskog Caritasa, odnosno članovi Franjevačkoga svjetovnog reda i Frame te učenici Nadbiskupske klasične gimnazije pomagat će da između 200 ponuđenih stabala izaberu božićno drvce za svoj dom i odnijeti im ga do prijevoznog sredstva. Za one kojima je to nužno, omogućen je i besplatan prijevoz drvaca do kućnog praga.