Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski Caritas donirao kontejner Samostanu sv. Vinka u Zagrebu koji skrbi za siromahe

Zagreb (IKA)

Hrvatski Caritas donirao je kontejner Samostanu sv. Vinka u Zagrebu kako bi sestre milosrdnice i dalje mogle neometano nastaviti sa svojim karitativnim radom. Povodom primopredaje kontejnera, sestre je u petak 26. kolovoza 2022. tijekom popodneva posjetio predsjednik Hrvatskog Caritasa, biskup Bože Radoš te ravnatelj Hrvatskog Caritasa, fra Tomislav Glavnik.

“Samostan sestara milosrdnica je jako nastradao prilikom zadnjega potresa te je oštećena i crkva i samostan, a razrušena je i kuhinja. One cijeli život posvećuju potrebitima i siromasima, tako da je Hrvatskom Caritasu drago da im u ovoj njihovoj nevolji može priskočiti u pomoć. Osigurali smo ovaj prostor za kuhinju kako bi sestre imale redovitost u svojoj ishrani. Na neki način osjećamo da nastavljamo njihovu misiju, a i njima pokazujemo koliko je važno to što rade. Sestre sv. Vinka brinu se za siromahe, daju im hranu kroz svoju povijest pa i danas, a vjerujemo da će to biti i sutra. Na njihovom putu mi njima sada činimo ono što su one činile, što sada čine i što će činiti. Zato smo radosni i zahvalni ljudima koji su preko Hrvatskoga Caritasa doznačili sredstva da ih mi možemo dalje pretočiti u ovo malo, ali lijepo zdanje koje odgovara njihovim potrebama“, izjavio je predsjednik Hrvatskog Caritasa, biskup Bože Radoš prilikom posjeta sestrama.

Darovani kontejner koristit će se privremeno, dok se prostor originalno namijenjen toj svrsi u potpunosti ne obnovi. Radovi su u tijeku.

„Raduje me da je Hrvatski Caritas uspio uputiti pomoć sestrama milosrdnicama, jer želimo biti blizu svima onima koji karitativno djeluju. Naša pomoć je bila prisutna, bit će i dalje prisutna. Ono što mogu zaželjeti je da kao što su crkvu vratile u prvobitnu funkciju, da tako prorade i samostan te kuhinja koja je srce samostana“, rekao je ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik tijekom službene primopredaje.

Kuhinja je važan dio samostana kako za same sestre, tako i za mnoge siromahe koji tamo jedu. Ukupan broj ljudi koje sestre poslužuju tako zna biti veći i od dvije stotine.

„Svi znamo kako teško i mučno teče obnova nakon potresa. Prošle godine smo morali iseliti jedno krilo samostana te pronaći smještaj za oko 35 sestara. Još uvijek taj dio nije gotov. Crkva nam je hvala Bogu uglavnom gotova. Pristupili smo obnovi drugog dijela samostana, blagovaone i kuhinje. U blagovaoni nam je strop padao, komadići su padali na stol tako da je tamo bilo vrlo opasno boraviti. U kuhinji postoji dosta drugih problema s kanalizacijom, instalacijom i sada smo pristupili tome projektu. Međutim ovdje nas je 120 sestara. Dva puta u tjednu kuhamo i za siromahe kojih je oko 100. Druge dane kuhaju sestre u Gundulićevoj gdje je centar za siromahe. Znači, ponekad se ovdje kuha za 220, 230 osoba i potrebna je velika kuhinja, to je nešto bez čega ne možemo. Budući da je sve jako skupo i jako teško, nismo znali… razgovarali smo i puno razmišljali kako i gdje smjestiti kuhinju. I došli smo na ideju da to budu kontejneri. Tada su naše ekonome, vrhovna i provincijalna, zapitale za savjet biskupa Radoša, jer Caritas je pomagao u Petrinji s kontejnerima, a on je dao adresu jedne firme koja je onda došla vidjeti teren, napravila kontejnere, dovela ih i montirala. Za sve te troškove koji nisu mali je Caritas podmetnuo leđa, za što zaista puno, puno zahvaljujemo. Zahvaljujem također svim ljudima dobre volje koji stavljaju u fond Caritasa jer da njih nema, ni Caritas ne bi mogao raditi. U ime svih koji se hrane iz ove kuhinje: velika hvala Hrvatskom Caritasu, mons. Radošu, fra Tomislavu Glavniku i svim ostalima“, poručila je sestra Barbara Vrućina, provincijalna poglavarica zagrebačke provincije.

U neformalnom razgovoru sa sestrama moglo se doznati i kako postojala određena doza zabrinutosti zbog nadolazeće promjene godišnjeg doba koje sa sobom nosi i hladnije vrijeme. Ovaj kontejner je, sestre su se složile, umirio sve njihove brige po tom pitanju.

„Ovaj dar nam je dragocjen i znatno nam je pomogao što prije krenuti u obnovu kuhinje koja nam je tako potrebna. Još jednom, u ime svoje službe kao vrhovna poglavarica, izražavam veliku zahvalnost, prije svega dragom Bogu, a onda dobrim ljudima, dragom biskupu i upraviteljima Caritasa koji su vidjeli našu potrebu i priskočili nam u pomoć“, zaključila je vrhovna poglavarica samostana, sestra Miroslava Bradica.

Kontejner je iznutra već opremljen i spreman je za rad, a sestre su radosne što im je ovime dana prilika da i dalje neometano vrše svoju službu.