Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski predstavnici na X. svjetskom susretu obitelji u Rimu

Zagreb (IKA)

O X. svjetskom susretu obitelji, na kojem sudjeluju i predstavnici Hrvatske biskupske konferencije te Biskupske konferencije BiH, za Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija govorio je u utorak 21. lipnja voditelj ureda HBK za život i obitelj dr. Petar-Krešimir Hodžić.

X. jubilarni susret obitelji održava se u Rimu nakon što je, zbog pandemije, odgođen za godinu dana. Tema susreta je Obiteljska ljubav – poziv i put svetosti. Papa Franjo pozvao je sve biskupije svijeta da organiziraju lokalne susrete s obiteljima u skladu s onim što će se događati u Rimu kako bi svaka obitelj mogla biti protagonist, bez obzira što neće biti u Rimu.

Zajedničku delegaciju Hrvatske i BiH čini ukupno 16 delegata te njihova djeca koja će također sudjelovati na susretu u Rimu. Među delegatima je, osim referenta delegacije Hodžića, i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj Mate Uzinić, tajnica Vijeća Zrinka Gregov i predstavnici obitelji iz Đakovačko-osječke, Riječke i Splitsko-makarske nadbiskupije, Sisačke, Varaždinske i Mostarsko-duvanjske biskupije te koordinator Ureda za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije Ante Vrhovac.

Priprema za ovogodišnji susret bila je održana u posebnim okolnostima zbog pandemije COVID-19.  Zahvaljujući HKR-u, organiziran je serijal radioemisija temeljen na videozapisima, vodičima i katehezama pripremljenima od strane Dikasterija za laike, obitelj i život. Priređene su i meditacije temeljene na slici o. Marka Ivana Rupnika. U Rimu će biti izložene relikvije blaženih supružnika Quattrocchi, zaštitnika susreta te sv. Male Terezije i njezinih svetih roditelja. Kao neposrednu pripravu tijekom putovanja, Ured HBK za život i obitelj je pripremio duhovno-molitveni sadržaj.

Dr. Hodžić je za HKR predstavio i program X. svjetskog susreta obitelji u Rimu. Između ostaloga, delegacija Hrvatske i BiH će u petak na svetkovinu Presvetog Srca Isusova slaviti misu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu.

Razmišljajući o budućnosti obitelji, dr. Hodžić rekao je da je jedina budućnost koju možemo očekivati ona svijetla budućnost. „Gospodin je ustanovio ženidbu i obitelj i slika smo Presvetoga Trojstva. Prema tome, trebamo to živjeti doista onako kako je Bog to zamislio, za dobrobit i Crkve i društva“, istaknuo je.