Budi dio naše mreže
Izbornik

Ikona Kraljice franjevačke obitelji na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

Ikona Kraljice franjevačke obitelji na Staru godinu, 31. prosinca 2022. izložena je na štovanje vjernicima u bazilici sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu.

Ikonu su od mjesnog bratsva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) Zagreb–Ksaver u subotu ujutro preuzeli ministar mjesnog bratstva OFS-a Zagreb–Sveti Duh b. Damir Glivarec i duhovni asistent fra Vilček Novački. Potom su zajedno sa s. Dragicom Petković pošli u pohod bolesnoj braći i sestrama OFS-a i sestri koja čeka šesto dijete.

Prije večernje mise u bazilici sv. Antuna Padovanskog, okupljeni članovi OFS-a i Franjevačke mladeži (Frama) te ostali vjernici molili su franjevačku krunicu.

Svečanom procesijom s ikonom od zvonika, iz prostorije OFS-a, počela je svečana euharistij koju je predslavio župnik Župe sv. Antuna Padovanskoga i rektor bazilike fra Ivan Marija Lotar. Suslavili su ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualca fra Miljenko Hontić, duhovni asistent mjesnog bratstva Frame fra Filip Pušić, ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik , tajnik provincije fra Zlatko Vlahek, asistirao je fra Vilček, a posluživali su odgajanici franjevaca konventualaca i ministranati.

Slavlje je je ujedno bilo i Misa zahvalnica za 2022. godinu. Nakon mise vjernici su pred ikonom mogli iskazati štovanje.

Na svetkovinu Marije Bogorodice, nakon podnevne mise koju je također predslavio fra Ivan Marija ikona je nastavila hodočašće, najprije u Samostan sv. Klare u Mikulićima koji se nalazi na području župe, nakon čega ju je preuzelo mjesno bratstvo OFS-a Samobor.