Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz Hrvatske upućena nova Caritasova pomoć u Ukrajinu

Zagreb (IKA)

Iz Hrvatske je upućena u utorak, 12. travnja, još jedna velika pošiljka karitativne pomoći u Ukrajinu – tegljač Hrvatskoga Caritasa i drugi tegljač pomoći Caritasa Zagrebačke, Đakovačko-osječke i Splitsko-makarske nadbiskupije te triju biskupijskih Caritasa: Varaždinskog, Bjelovarsko-križevačkog i Porečkog i Pulskog.

Oko podneva su sve palete s prikupljenom pomoći ukrcane u dva velika kamiona i na njima su različiti prehrambeni proizvodi; od mlijeka, konzervirane i gotove hrane do nekih drugih osnovnih namirnica, kao i različite higijenske potrepštine za djecu i odrasle. Pomoć će preuzeti Caritas Spes u Mukačevu. U pošiljci je 25 tona potrepština ukupne vrijednosti 330 tisuća.

Tom se prilikom, kod skladišta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Rakitiju novinarima obratila najprije Suzana Borko, zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa. Mr. Borko je rekla da su ovo sedma i osma pošiljka iz Hrvatske, a do sada su poslali 116 tona različite humanitarne pomoći, ukupne vrijednosti više od tri milijuna kuna. Još jednu pošiljku planiraju uputiti ovoga četvrtka i ići će izravno za Kijev.

„Iskreno se nadam da će za Veliku subotu, prije Uskrsa, biti dostupna svima onima koji u Kijevu trebaju humanitarnu pomoć. Želim reći da je putem Hrvatskog Caritas do jučer prikupljeno na naš račun oko 4.850.000 kuna, a na naš donacijski broj telefona 060 90 10 registrirano je do sada više od 80.000 poziva”, rekla je Borko i izrazila također sućut Caritasu u Ukrajini zbog pogibije njihovih djelatnika.

„Ovom prilikom dopustite da izrazimo sućut obiteljima stradalih djelatnika Caritasa Spes u Mariupolju. Njihov centar pretrpio je topnički napad i pritom je stradalo petero ljudi koji su tamo potražili sklonište i dvoje djelatnika Caritasa Spes”, rekla je, uz ostalo, Borko.

Dodajmo da su se ovome konvoju sa svojim donacijama priključile tvrtke Dukat i Unilever.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar rekla je da je nadbiskupijski Caritas treći put uključen u slanje pomoći Ukrajincima: do sada 13 paleta, a ovaj put pun tegljač – 30 paleta.

„Riječ je o donacijama građana, djece iz vrtića, iz škola, studenata s fakulteta, tvrtki, volontera i vjernika u našim župnim zajednicama koji su kroz župne Caritase prikupljali pomoć i na taj način se uključili u akciju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije ‘I sitno je bitno’.”

Sestra Jelena je tako zahvalila svima koji su u ovih 11, 5 tona pomoći – koja odlazi iz zagrebačkog Caritasa – utkali svoja sredstva, svoju pomoć, svoju ljubav i svoje srce jer kako je iznijela: Bez pomoći, bez te hitne pomoći svakog našeg građanina danas ovi kamioni ne bi bili puni i mi se danas ovdje ne bismo okupili.

„Ukrajinska kriza će trajati, ali Caritas će trajati duže od te krize – ljubav i solidarnost našega naroda i naših ljudi, srce i želja za pomoći će trajati duže”, rekla je s. Jelena.

Konvoj je, uoči puta, blagoslovio mons. Zlatko Koren, predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Prije toga mons. Koren je poručio kako je ovaj konvoj puno više od samo dva tegljača – on je znak da mi Hrvati nismo narod koji je zaboravan.

„I mi smo u Domovinskom ratu iskusili takav val pomoći, takav val dobrote, toliko različitih tegljača i konvoja koji su na hrvatske prostore, na prostore Bosne i Hercegovine, donosili sve ono što nam je bilo nužno i potrebno. I premda smo bili u ratu, za vrijeme Domovinskog rata nismo oskudijevali u onome što je nužno”, rekao je i dodao:

I sada mi ovim konvojem pokazujemo da nismo zaboravili one ljude koji su nama pomagali i da znamo prepoznati onoga kome mi danas moramo pomoći. Svo troje govornika zahvalili su svima onima koji su na bilo koji način pomogli ili će već pomoći.

Podsjetimo i prema službeno dostupnim podacima Hrvatskog Caritasa:

Do sada je u Ukrajinu iz naše zemlje upućeno osam tegljača pomoći ukupnog tereta od 116 tona što bi u protuvrijednosti bilo 3.002.148, 50 kuna. U pripremi je deveti tegljač pomoći kojeg bi trebali uputiti u Kijev i to prema trenutačnim planovima na Veliki četvrtak, 14. travnja.

I u ovome trenutku svatko može pomoći putem donacijskog broja telefona 060 90 10 ili preko žiro računa (PBZ d.d.; IBAN: HR3823400091511177677; SWIFT/BIC: PBZGHR2X – Svrha uplate: pomoć Ukrajini).

U akciji Hrvatskog Caritasa ‘Pomoć za Ukrajinu’ – zaključno s 11. travnja – prikupljeno je 4.842.647, 55 kuna, a putem donacijskog telefonskog broja ostvareno je 80.000 poziva.