Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić predvodio misu prigodom 19. obljetnice smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje prigodom 19. obljetnice smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Misu je kardinal Bozanić slavio u zajedništvu s pomoćnim biskupima Mijom Gorskim i mons. Ivanom Šaškom, biskupskim vikarom za pastoral preč. Markom Kovačem, rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem i drugim svećenicima u župnoj crkvi sv. Blaža biskupa u Zagrebu.

Na početku slavlja okupljene je pozdravio preč. Borna Puškarić, župnik Župe sv. Blaža. Kardinal Bozanić u uvodu je naglasio kako smo se okupili u zajedništvu s kardinalom Kuharićem kako bi zajedno s njime molili. “U Bogu smo povezani, Bogu smo još bliže. On je s nama i tu povezanost, ljubav i zajedništvo osjećamo.”

U homiliji kardinal Bozanić podsjetio je da smo se ulaskom u korizmu podsjetili da smo prah, da smo oživljeni Božjim Duhom. “Snagom toga istoga Duha živimo zajedništvo s Bogom, koji obnavlja lice zemlje i čini to po nama ako vršimo Njegova djela. U središtu toga otajstva nalazi se Kristov Vazam, prijelaz iz smrti u život.”

Na početku Isusova djelovanja Duh Sveti vodi ga u pustinju gdje ga je iskušavao đavao. Kardinal Bozanić poručio je kako su se kušnje tijekom Isusova života ponavljale, no „baš je zato važno znati da ih je Krist sve pobijedio“, istaknuo je. “Kristovo spasiteljsko djelo ima za cilj nadvladavanje zla i darivanje Božjega Duha.”

Kardinal Bozanić istaknuo je kako je Isus istinsko svjetlo, jače od tame. “Isus na križu slobodno prihvativši da bude lišen svega zemaljski važnoga i cijenjenoga zapravo razgolićuje đavla i oduzima mu snagu koja se pokazuje imetkom, moći i prividu veličine. Tako čovjeku vraća ono što on uistinu jest – Božje dijete, stvoreno na Božju sliku”, naglasio je Kardinal.

U ovom vremenu Crkvi i društvu potrebna je poniznost i pouzdanje u Gospodina. “Kada u ovom vremenu iskušenja pandemijom i nesigurnošću pred potresom Gospodinu upućujemo prošnje, činimo to s puno pouzdanja”, pozvao je vjernike kardinal Bozanić.

Govoreći o svome prethodniku, kardinalu Franji Kuhariću, zagrebački nadbiskup istaknuo je kako je kardinal Kuharić imao istančanu duhovnost “koja je progovorila istinom, ljubavlju, opraštanjem i zajedništvom. (…) U njegovim će riječima i zapisima uvijek biti čitljiva ta uporišta jer za njega su to bili prostori milosti, znakovi Božje blizine, čuda Božjega milosrđa i nadvladavanja zla. To su putovi za koje je on smatrao da su važni za život svakoga čovjeka, za Crkvu i hrvatski narod, da ne ostanemo okorjela srca i da se ne oglušimo na Božji glas.”

“Jasno je da istinsko zajedništvo ne može izrasti bez istine i sebedarja. Temelji milosrđa i opraštanja ne pripadaju dogovorima s političkim ciljevima, nego srcu koje sluša Božji glas. To je svakako dio baštine kardinala Kuharića koji nam je Bog po njemu podario.”

Kardinal Bozanić na kraju homilije podsjetio je na riječi kardinala Kuharića: “Iskreni vjernici i obraćenici pokazuju da je moguće živjeti Evanđelje, ali ne ljudskom snagom, nego Božjom. Ako Bog nama nešto zapovijeda, On daje i milost da to vršimo.” Kardinal je pozvao da se ugledamo na baštinu koju nam je ostavio Kristov nasljedovatelj kardinal Franjo Kuharić, sluga Božji.