Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Hollerich za GK: „Duh Sveti ponekad uzrokuje veliku pomutnju kako bi donio nov sklad“

Zagreb (IKA)

Novi broj Glasa Koncila (12./2023.) na polovini „Sinode o sinodalnosti“ donosi intervju s kardinalom Jean-Claudeom Hollerichom, generalnim relatorom sinode i jednim od devet Papinih savjetnika.

Je li Crkva zbog njemačkoga sinodskoga puta pred novim raskolom? Bolno je to pitanje na koje je generalni relator „sinode o sinodnosti“ kardinal Jean-Claude Hollerich prikladno odgovorio – dijagnozom.

„Crkva u Njemačkoj zaokupljena je sobom i svojim strukturama. To nije Crkva koja služi svijetu, nego sama sebi, uskraćujući prostor Duhu Svetomu“, istaknuo je jedan od devet savjetnika pape Franje, navodeći i dva Papina prigovora njemačkomu sinodskomu putu. „Prvi je da ne raste od korijena naviše… To se umnogome razlikuje od slike naroda Božjega… Drugi je prigovor da se ne pomalja poslanje.“

No luxembourški nadbiskup osvrnuo se i na šire probleme koji nisu mimoišli ni sinodske skupštine diljem svijeta: na borbu protiv pobačaja i krizu muževnosti, kao i na spolno zlostavljanje djece i mjesto žena u Crkvi. Usto je razjasnio svoje ranije izjave o homoseksualnim osobama i ređenju žena koje su osupnule i hrvatske vjernike.

„Ponekad postoji razvoj misli koji može dovesti do različitih zaključaka. No bilo bi nečuveno da ja istrčim s takvim zaključcima. Čitava Crkva zajedno s Petrom mora priznati da je došlo do razvoja“, napomenuo je sugovornik.