Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin o mogućem Papinom putovanju u Kijev i susretu s patrijarhom Kirilom

Vatikan (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin se nakon sudjelovanja u predstavljanju multimedijskog projekta o autizmu u prostorima Vatikanskoga radija osvrnuo na pokolj u Buči, mogućnost Papina putovanja u Kijev i susreta s ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom, objavio je 8. travnja Vatican News.

Mora se učiniti sve da bi se izbjegla eskalacija nasilja u Ukrajini, apelirao je pred predstavnicima medija kardinal Parolin.

Izbjeći eskalaciju

Odgovarajući na pitanja o nedavnim prijedlozima glavnog tajnika pakta Jensa Stoltenberga o „globalnom NATO-u“ , kardinal Parolin potvrdio je načelo legitimne samoobrane te je ponovio apel da se učini sve da se izbjegne eskalacija.

Oružani odgovor na način koji je proporcionalan agresiji, kako nas uči Katekizam Katoličke Crkve, može dovesti do eskalacije sukoba koja može imati pogubne i smrtonosne posljedice, rekao je. Umjesto toga, kardinal je izrazio nadu da se svi vrate razumu i pronađu način pregovora da bi napustili tu jednosmjernu ulicu.

Slike iz Buče potiču na razmišljanje

Kardinal Parolin je također s tugom govorio o potresnim slikama pokolja u Buči, gradu šezdesetak kilometara od Kijeva. Neobjašnjivo je da se na takav način iskaljuje na civilima. Iskreno vjerujem, kao što su mnogi isticali, da ove epizode označavaju prekretnicu u ovom ratu. I nadam se da će to obilježiti u pozitivnome smislu, odnosno da natjeraju sve na promišljanje o potrebi da se borbe prekinu što prije, a ne da učvršćuju svoje pozicije, kako neki strahuju, dodao je.

Mogući Papin posjet Kijevu

Državni tajnik odgovorio je i na pitanja o mogućem Papinom putovanju glavnom ukrajinskome gradu Kijevu. Potvrdio je tu mogućnost, nakon što je i sam Sveti Otac rekao da se to razmatra.

Moraju postojati uvjeti, objasnio je kardinal, iako se čini da oni postoje jer su Ukrajinci uvijek davali dovoljno jamstava da opasnosti neće biti, upućujući na putovanja drugih čelnika. Vjerujem da na kraju putovanje u Kijev nije zabranjeno; to se može učiniti, rekao je kardinal.

Međutim, bitno je vidjeti kakve će posljedice imati putovanje i procijeniti hoće li to stvarno pridonijeti završetku rata, istaknuo je. Jedan od čimbenika koji treba uzeti u obzir su odnosi s Ruskom pravoslavnom Crkvom, koje je kardinal Parolin opisao kao osjetljive.

Svakako, Papa ne bi išao zauzeti stav u korist ni jedne ni druge strane, kao što je dosljedno činio u nastaloj situaciji. No, taj će se vidik također morati uzeti u obzir u cjelokupnom razmatranju mogućnosti putovanja ili ne, napomenuo je državni tajnik.

Susret s patrijarhom Kirilom

Osvrnuvši se na temu odnosa s Moskovskim patrijarhatom, kardinal Parolin potvrdio je da su već pokrenuti neki planovi za održavanje još jednog sastanka pape Franje i patrijarha Kirila, nakon što su se susreli 12. veljače 2016. na Kubi.

Koliko sam shvatio, nastavljamo s tim pripremama, rekao je, objasnivši da obje strane trenutno traže neutralno tlo. To je uvjet, kazao je kardinal, ali ništa nije odlučeno. Rad se obavlja, posebno u Papinskom vijeću za promicanje jedinstva kršćana, koje je za to nadležni dikasterij, dodao je.

Diplomacija Svete Stolice

Kako je i sam papa Franjo rekao na povratku s Malte, Sveta Stolica neumorno radi na području diplomacije. Kardinal Parolin objasnio je da, iako trenutno nema posebnih inicijativa, Sveta Stolica ostaje na raspolaganju i voljna je posredovati u razgovorima nadajući se prekidu vatre.

Trenutno razmatramo druge načine da svoju dostupnost pretvorimo u konkretne inicijative, pogotovo jer ova ponuda mora zadovoljiti volju obiju strana, rekao je.

Kardinal je potvrdio i da je moguć odlazak tajnika za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice mons. Paula Richarda Gallaghera u Kijev. Ondje je bio pozvan prije izbijanja rata, zbog čega je putovanje bilo otkazano. Nadbiskup Gallagher bi mogao biti u Ukrajini u bliskoj budućnosti, rekao je kardinal Parolin, dodavši da misli da nadnevak još nije određen.