Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Pizzaballa izvijestio papu Franju o situaciji kršćana u Gazi

Vatikan (IKA)

Jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa koji boravi u posjetu Rimu, susreo se u ponedjeljak 15. siječnja 2024. s papom Franjom s kojim je razgovarao o kršćanima u Pojasu Gaze gdje traje sukob Izraelaca i Palestinaca, objavio je Vatican News.

Obraćajući se nakon susreta sa Svetim Ocem s novinarima, kardinal Pizzaballa rekao je da su razgovarali o „humanitarnoj situaciji kršćanske zajednice u Gazi i općenito u Svetoj Zemlji“, kao i o dijalogu u toj regiji te izgledima za mir.

Kršćani Gaze

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da kršćani Gaze „žive u istoj situaciji kao i svi ostali“. „Oni nisu odvojeni narod“, dodao je. Iako ih opterećuje činjenica da su „mala manjina, vrlo malobrojni“, njihova situacija je „mikrokozmos poteškoća s kojima se suočava cijelo stanovništvo.“

„Nije lako, čak ni za kršćane, biti u situaciji velike podijeljenosti u kojoj se od svakoga očekuje da zauzme stranu“, primijetio je kardinal.

Rekao je da redovito kontaktira s katoličkom župom u Gazi, koja se nalazi na sjeveru Pojasa Gaze, gdje je trenutno manje borbi. „Vojne operacije su se pomaknule južnije, ali to ostaje područje u kojem nema ničega: nema kuća, nema vode, nema struje, nema ničega. To je situacija krajnjeg siromaštva, a prisutnih institucija nema“, kazao je.

Jordan kao baza za humanitarnu misiju

Jeruzalemski patrijarh u Italiju je stigao iz Jordana, gdje je boravio proteklih tjedan dana.

„Situacija u Jordanu je složena, ali moram reći da je to jedina zemlja koja je stabilna s političkog, kao i s humanitarnog gledišta“, objasnio je. „Kada trebamo dobiti humanitarnu pomoć za Gazu, naša adresa je jordanska Kraljevska kuća.“

Kardinal Pizzaballa izvijestio je i da je razgovarao s kraljem Abdullahom II., jordanskom vladom i raznim institucijama da vide mogu li „održati komunikacijske kanale s Gazom, i s ono malo vlasti koje su ondje ostale, živima“.

Jordan je stoga trenutno „najstabilnija referentna točka“ za Crkvu, ali „također postoji suradnja, minimalna suradnja, s humanitarnim organizacijama, i s Egiptom“, pojasnio je.

Dijalog se mora nastaviti

Nastojanje za okončanjem rata u Gazi nije laka, rekao je kardinal Pizzaballa.

„Moramo razmišljati u fazama“, rekao je. „Neće biti trenutnog rješenja. Sada je važno pronaći komunikacijske kanale među dvjema stranama. Između Izraela i Hamása.”

Dodao je da će Katolička Crkva nastaviti raditi za taj cilj, objavio je Vatican News.