Budi dio naše mreže
Izbornik

Krizmanici i prvopričesnici iz Kaštel Kambelovca darivali obitelji na Banovini

Kaštel Kambelovac (IKA/TU)

Krizmanici i prvopričesnici iz Kaštel Kambelovca odrekli su se dijela svojih darova koje su dobili povodom slavlja sakramenata te darovali 10 300 kuna za potrebite obitelji u Petrinji i Hrastovici, izvijestio je 25. srpnja Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Na inicijativu župnika don Ivana, imajući u vidu sporost obnove, te i dalje velike potrebe potresom pogođene Banovine, preko Karle Milić iz Studentskog katoličkog centra (Skac) župljani iz Kaštel Kambelovca uspostavili su kontakt sa župnikom Župe sv. Ivana Pavla II. u Petrinji i sv. Bartola u Hrastovici fra Draganom Grizeljom.

Odlučili su se za akciju pod imenom „Krizmanici-krizmanicima“ i „Prvopričesnici-prvopričesnicima“. Akcija je zamišljena s ciljem da se oko stotinu krizmanika i prvopričesnika Župe sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu odrekne dijela svojih darova dobivenih zprigodom primanja sakramenata krizme i prve pričesti, u korist nekoliko ovogodišnjih krizmanika i prvopričesnika dviju župa s Banovine.

U dogovoru s fra Draganom potrudili su se darom krizmanika i prvopričesnika pomoći onima koji su najteže stradali, a i danas žive u vrlo oskudnim životnim uvjetima. Krizmanici su darovali 4800 a prvopričesnici 5500 kuna. Fra Dragan je 10 300 kuna rasporedio za obitelji dvojice ovogodišnjih krizmanika i trojice prvopričesnika. Jedan od krizmanika je iz šesteročlane obitelji. Boluje od autoimune bolesti vrtoglavice. Već dvije godine teško pohađa nastavu i često putuje na preglede u Zagreb. Od tri prvopričesnika lošeg imovinskog stanja, kojima razrušene kuće još uvijek nisu obnovljene, i nitko ne zna kad će biti, jednom prvopričesniku je otac teško bolestan tako da je već nekoliko puta bio u kritičnom stanju. Uz prvopričesnika jedna obitelj je ove godine imala i krizmanika. Kuća im je stradala do te mjere da se u cijelosti morala srušiti te se zidati nova. Zbog nedostatka sredstava radovi su stali.

Župljani iz Kaštel Kambelovca nadaju se da će njihova akcija, i s tako malim darom, uz činjenicu da i dalje na njih misle, od župnika fra Dragana odabranim obiteljima, pomoći da bi i dalje ustrajali u obnovi svojih kuća te uz Božju pomoć hrabro prevladali sve nevolje.