Budi dio naše mreže
Izbornik

Misijska akademija upriličena u šalatskom sjemeništu

Zagreb (IKA)

Misijska akademija u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu održana je u subotu 21. listopada 2023., dan uoči Misijske nedjelje, u organizaciji Ravnateljstva Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Na početku susreta okupljene uzvanike i prijatelje sjemeništa pozdravio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa i ravnatelj PMD-a u Zagrebačkoj nadbiskupiji preč. Matija Pavlaković. Izrazio je svima srdačnu dobrodošlicu, istaknuvši da je susret način na koji šalatsko sjemenište želi u mjesecu listopadu doprinijeti rasplamsavanju osjećaja za važnost misijskog poslanja Crkve.

Posebno pozdravivši goste: članicu redovničke zajednice služavki Kristovih i misionarku u Haitiju s. Anu Mirjam Filipović te preč. Anđelka Cindorija, župnika i čuvara Svetišta Gospe od Brze Pomoći u Slavonskom Brodu i njegove suradnike, zahvalio je sjemeništarcima za sav trud koji su utkali u realizaciju programa. Pozdrav je uputio i okupljenim prijateljima sjemeništa.

„Sve vas od srca pozdravljam i želim iskrenu dobrodošlicu na šalatski brijeg, u ovo Sjemenište malenih, koje nas svake godine iznova okuplja u predvečerje Misijske nedjelje da bismo u zajedništvu s čitavom Crkvom odgovorili na poziv i poruku pape Franje za 97. Svjetski dan misija koji za svoju nosivu temu uzima izvješće o učenicima iz Emausa, iz Lukina evanđelja (usp. Lk 24, 13 – 35): Žar u srcu, noge na putu.“

„Na početku svoje poruke papa Franjo posebno naglašava da ‚i danas, kao i nekoć, Gospodin je blizu svojim učenicima misionarima i hoda uz njih, posebno kada se osjećaju izgubljenima, obeshrabrenima, prestrašenima pred otajstvom bezakonja koje ih okružuje i želi ih ugušiti‘. Sveti Otac savjetuje da u tim trenucima dopustimo da nas uvijeke prati uskrsli Gospodin koji nam tumači značenje Svetog pisma i nastavlja: pustimo da On zapali naša srca, prosvijetli nas i preobrazi, kako bismo mogli svijetu naviještati njegovo otajstvo spasenja snagom i mudrošću koji dolazi od njegova Duha. Nadalje, papa Franjo potiče nas da promoviramo različite inicijative misijske djelatnosti na svim područjima crkvenog života i naglašava da bismo donosili plod, moramo ostati sjedinjeni s njim (usp. Iv 15, 4 – 9). A to se sjedinjenje ostvaruje svakodnevnom molitvom, osobito u klanjanju, u ostajanju u tišini u Gospodinovoj prisutnosti koji ostaje s nama u euharistiji. Njegujući s ljubavlju to zajedništvo s Kristom, učenik misionar može postati mistik na djelu, ističe Sveti Otac. Na kraju svoje poruke Papa podcrtava najvažniji cilj obilježavanja dana misija kada kaže da je misijsko obraćenje najvažniji cilj koji si moramo postaviti kao pojedinci i kao zajednica, budući da je ‚misijsko djelovanje paradigma svakog djelovanja Crkve‘ (Evangelii gaudium, 15).

„Svake godine, stoga, okupljamo se na treću subotu mjeseca listopada kako bi odgovorili na Papin poziv o hitnosti misijskog djelovanja Crkve što je i bitan cilj sinodskog puta kojim Crkva kroči ovoga marijanskog mjeseca s ključnim riječima: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje te po tradiciji upriličili Misijsku akademiju ili večer kako ju znamo nazivati posljednjih godina u našem sjemeništu. Večeras napose želimo moliti za misionare i za potrebe misija, a taj poticaj da svatko od nas može pridonijeti ovom misijskom gibanju svojom: molitvom i djelovanjem, novčanim prilogom i prinošenjem trpljenja i patnji te vlastitim svjedočenjem želimo podijeliti s vama, našim dragim prijateljima Šalate“, zaključio je preč. Pavlaković.

S. Ana Mirjam je u izlaganju, praćenom prigodnom prezentacijom i kratkim dokumentarnim filmom, približila okupljenima svoje predano redovničko služenje i misijsko djelovanje od 2015. godine u Haitiju, zemlji u kojoj je više od polovine stanovništva (5.5 milijuna) pothranjeno i nepismeno te živi u prosjeku s manje od jednog dolara na dan.

Misionarka je u prvom dijelu izlaganja predstavila je tu srednjoameričku otočku zemlju i njenu tešku i mukotrpnu povijest naglasivši da je to područje u novijoj povijesti postalo poznato i po najrazornijem potresu u 21. stoljeću s magnitudom od 7.6 po Merkalijevoj ljestvici, koji je 2010. godine odnio živote oko 316 tisuća ljudi i u kojem je ozlijeđeno 310 tisuća osoba.

Nadalje, spomenula je svoja prvotna iskustva sa dolaskom u Haiti, početke njene misionarske priče u Stepinčevu domu zajedno s redovnicama Družbe služavki Maloga Isusa, a zatim i osnivanje vlastite misijske postaje na području župe u nadbiskupiji Port-au-Prince 2016. godine. Uz pregršt fotografija i kratkih filmskih zapisa misionarka Filipović pokušala je okupljenima prenijeti složenost života u Haitiju gdje joj je prvotni cilj pomoći, dakako, najsiromašnijima i najugroženijima, posebice djeci i bolesnima. Istaknula je i snažnu povezanost s drugim misijskim postajama, koje joj od početka pomažu u različitim oblicima. Skrbi za oko 150 osoba, ne samo u humanitarnom smislu, nego i ustrojstvom redovitog sustava opismenjivanja jer tamošnji žitelji nemaju nikakve mogućnosti za ići u školu.

Na samom koncu izlaganja iznijela je svjedočanstvo o zarobljavanju od strane lokalnih ekstremista udruženih u jednu od bandi koje haraju krajevima u kojima djeluje te o naizgled bezizlaznoj situaciji iz koje je na koncu spašena zalaganjem lokalne vjerske zajednice i biskupije.

Vrhunac susreta bilo je euharistijsko klanjanje koje je uslijedilo u svečanoj sjemenišnoj dvorani koja je za tu prigodu postala molitveni prostor jer su dva bogoslužna prostora unutar sjemenišnog kompleksa stradala u potresima 2020. godine te još nisu u funkciji. Euharistijsko klanjanje, koje je predvodio sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč, bilo je za misionare diljem svijeta te za nova misijska zvanja. Tijekom misijske večeri i klanjanja izmjenjivale su se i glazbene točke u izvedbi sjemenišnog zbora pod ravnanjem prof. Božidara Ljubenka, vanjskog suradnika u sjemeništu. Čitav program misijske akademije moderirao je sjemeništarac druge godine Karlo Čondić.

Nakon euharistijskog klanjanja pred Presvetim, nastavilo se druženje u prostorima sjemeništa prigodom kojeg je bilo moguće posjetiti i upriličen misijski sajam te kupiti misijske krunice i druge rukotvorine sjemeništaraca koje su pripremili za tu prigodu. Sav prikupljen novac bit će namijenjen kao pomoć za potrebe misija.