Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Semren i svećenici Banjolučke biskupije posjetili Požešku biskupiju

Požega (IKA)

Dvadesetak svećenika Banjolučke biskupije predvođeno pomoćnim biskupom Markom Semrenom posjetilo je 19. lipnja 2024. Požešku biskupiju.

Program je počeo euharistijskim slavljem koje je u bazilici Pohođenja Blažene Djevice Marije u Svetištu Gospe Voćinske predvodio požeški biskup Ivo Martinović.

Na početku slavlja nazočne biskupe i svećenike pozdravio je rektor svetišta Ivan Ereiz. Izrazio je radost što su svoj pohod Požeškoj biskupiji započeli hodočašćem u Voćin. Poželio im je da sve ono što tijekom hodočašća dožive bude na njihovu osobnu duhovnu izgradnju te da ih u svim pastoralnim nastojanjima prati zagovor Gospe Voćinske. Potom su mladi predstavnici župljana uručili biskupima cvijeće u znak dobrodošlice.

Biskup Martinović je zahvalio za riječi dobrodošlice te uputio pozdrave biskupu Semrenu, svim svećenicima i nazočnim vjernicima. Podsjetivši na nadolazeći Jubilej 2025. izrazio je radost što su se u Voćinu okupili kao hodočasnici svjesni važnosti molitve i nade.

„Kad promatramo sebe pred Gospodinom, vidimo koliko nam toga nedostaje da bi smo bili u miru, sretni i radosni, da budemo nositelji i svjedoci nade u današnjem društvu i životu Crkve i vjernika“, kazao je hodočasnicima mons. Martinović. Pozvao ih je da njeguju dar molitve i nade koji su danas prijeko potrebni u životu vjernika, osobito svećenika.

Prigodnu homiliju biskup Semren je započeo promišljanjem o psihološkim osnovama molitve. Zaustavio se na pitanju koje mnogi postavljaju: „Čemu ići moliti u crkvu ili na neko posebno mjesto? Zašto idemo na hodočašća? Zar se ne može svugdje moliti?“

Pojasnio je da je hodočašće kao vjerska praksa prisutna u raznim religijama. Iznio je rezultate istraživanja engleskog psihijatra Philipa Morrisa prema kojima hodočašća imaju pozitivan učinak na tjeskobu, depresiju i općereligiozni stav čovjeka. Za razliku od običnog izleta u prirodu koji može djelomično poboljšati momentalno raspoloženje, hodočašća dovode do trajnih promjena u duševnom stanju čovjeka, zaključak je spomenutih studija.

Mons. Semren je potom zaključio da hodočašća i drugi oblici izražavanja religioznosti nisu samo puki običaji ili izvana nametnuti obredi, nego izražaji duboke potrebe čovjekove duše da svoj odnos prema Bogu pokaže na vidljiv način.

„Danas bismo to rekli ovako: imaju duboku psihološku opravdanost. Ono što je najvažnije jest ljubav nebeske Majke prema nama, njezinoj djeci i naša vjernička odanost prema njoj, našoj zajedničkoj Majci.“

Na koncu euharistijskog slavlja voditelj rekolekcije svećenika Banjolučke biskupije Žarko Vladislav Ošap je u ime biskupa Željka Majića i svećenika zahvalio biskupu Martinoviću te župnom upravitelju i rektoru svetišta vlč. Ereizu za srdačan prijem. Kazao je da su na svršetku pastoralne godine svoju formaciju odlučili zaključiti hodočašćem u voćinsko svetište gdje po zagovoru Gospe Voćinske žele moliti utjehu i predati po njoj Isusu Kristu sva svoja osobna i pastoralna nastojanja.

Biskup Martinović je uzvratio riječima zahvale i pozvao nazočne da sve svoje potrebe, slabosti i darove u ustrajnoj moliti prikazuju Bogu po njegovoj Majci. Potaknuo je svećenike da svojim molitvenim životom vjernicima budu uzor i Božji svjedoci kao hodočasnici na zemlji. Svjestan brojnih izazova s kojima se suočavaju, ohrabrio ih je rekavši da se s Bogom unatoč mnogim poteškoćama i izazovima s kojima se susreću sve može pobijediti. Zaželio im je da ih u svemu prati zagovor i zaštita Gospe Voćinske – Majke od Utočišta kojoj su na kraju uputili zajedničku molitvu.

Nakon euharistijskog slavlja i zajedničkog objeda svećenici Banjolučke biskupije uputili su se u Požegu gdje su pohodili središnje biskupijske ustanove. Obilazak su započeli posjetom srednjovjekovnoj crkvi sv. Lovre gdje ih je dočekao rektor crkve Marijan Pavelić.

Uslijedio je posjet Dijecezanskom muzeju gdje ih je primio umirovljeni požeški biskup Antun Škvorčević. Upoznao ih je sa sakralnom baštinom Požeške biskupije te zbirkom moderne i suvremene hrvatske umjetnosti 20. stoljeća. Zatim su posjetili požešku katedralu sv. Terezije od Isusa i Riznicu katedrale, gdje im je župnik Mario Večerić predstavio vrijednu arhitekturu crkve sv. Terezije koju stručnjaci smatraju jednom od najljepših kasnobaroknih građevina na tom području i šire.

Program boravka banjolučkih svećenika u Požegi završio je kratkom okrjepom u Biskupskom domu gdje ih je ponovno dočekao i ispratio biskup Martinović.