Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Plehanu proslavljena prosinačka Mlada nedjelja

Plehan (IKA)

Mlada nedjelja svečano je 17. prosinca 2023. proslavljena u Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu.

Misu je predslavio plehanski gvardijan fra Anto Tomas, a suslavili su župni vikar fra Mate Vincetić i fra Ivan Ćurić.

Kako je toga dana obilježena Nedjelja Caritasa sva milostinja namijenjena je za Caritas Vrhbosanske nadbiskupije. Fra Anto je zahvalio svima koji pomažu Caritas i Kruh sv. Ante na Plehanu te tako mogu sudjelovati u svim humanitarnim akcijama pokazujući time ljubav i poštovanje prema potrebitima.

Kako je u tom kraju uobičajeno na Treću nedjelju došašća slaviti „materice“, fra Anto se je prisjetio običaja kako su na taj dan majke djeci darivale poklone. Dodao je da je i sam svojoj majci koja živi u Zagrebu rano ujutro bio čestitao materice. Ustvrdio je da se tom tradicijom potvrđuje da su majke snaga obitelji. Podsjetio je da će se na Četvrtu nedjelju došašća slaviti „očići“, kada očevi darivaju svoju djecu.

Osvrćući se na Evanđelje Treće nedjelje došašća koja se zove i Nedjelja radosti (Gaudete) ustvrdio je da Caritasom i Kruhom sv. Ante žele sudjelovati u Božjem promislu da mogu obradovati potrebite. Zahvalio je povratnicima što vrativši se na te prostore svjedoče i sudjeluju u Božjem poslanju da Bog preko njih – apostola mira i dobra – može pripraviti put svomu Sinu.

„Uočite toga Ivana u povratnicima našega doba. Pogledajte ih dobro. Tu je Ivan sa snagom Božjom, tu su apostoli mira i dobra koji pripremaju put mira i dobra da biste vi, dječice, mogli živjeti sukladno Božjim zapovijedima na ovim prostorima“, naglasio je u homiliji fra Anto.

Podsjetio je nazočne na povlasticu, koju je, prigodom 800. obljetnice uprizorenja jaslica sv. Franje Asiškoga u Grecciu, omogućio papa Franjo – da se u franjevačkim crkvama do Svijećnice može izmoliti potpuni oprost.

Poslije mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje.

Pjevanje je predvodila s. Petronila Kovačević.

Slavlje Mlade nedjelje Plehančani su nastavili uz okrjepu u prostorima privremenog franjevačkog samostana.