Budi dio naše mreže
Izbornik

Nikaragva: Svećenik uhićen nakon misnog slavlja na Staru godinu

Nikaragva (IKA)

Vlč. Gustavo Sandino, svećenik nadbiskupije Jinotega u Nikaragvi, uhićen je uslijed misnoga slavlja na Staru godinu, 31. prosinca, izvještava Vatican News. Najmanje 14-orica svećenika, dvojica sjemeništaraca i jedan biskup u posljednjih dana uhićeni su u toj zemlji.

Vlč. Gustavo Sandino župnik je Župe Gospe Žalosne, a uhićen je nakon što je slavio misu u Svetoj Mariji iz Pastasme u nadbiskupiji Jinotega. Tu su informaciju potvrdili lokalni izvori i prognana odvjetnica Martha Patricia Molina za nikaragvanski medij 100% Noticias.

Dan ranije je u Managui uhićen vlč. Fernando Téllez Báez, župnik Župe Naše Gospe od Amerika, a 30. prosinca u večernjim satima uhićen je i vlč. Jader Hernández, župnik Župe Majke Presvetog Pastira.

Posljednjih dana je uhićeno najmanje 14-ero svećenika te dvoje sjemeništaraca – Alester Saenz i Tony Palacio. Uhićen je i biskup Siune Isidoro del Carmen Mora Ortega. Posljednji je uhapšen nakon što je molio za biskupa Matagalpe Rolanda Joséa Álvareza Lagosa, kojemu je osuđeno 26 godina zatvora bez sudskog procesa.

Tijekom mise u katedrali na Staru godinu, nadbiskup Manague kardinal Leopoldo José Brenes Solórzano izrazio je blizinu „obiteljima i zajednicama koje su bez svojih svećenika u ovom trenutku“, te je pozvao sve da ostanu „snažno“ ujedinjeni u molitvi.

„Crkveno jedinstvo je naša snaga“, poručio je. „S Marijom, našom majkom, na podnožju križa neka nas Gospodin utješi i pokaže svoje milosrđe“.

Prognana odvjetnica Martha Patricia Molina rekla je na konferenciji za medije da je primila informacije da u nekim crkvama nisu slavljene zakazane mise te se molilo vjernike da odu svojim kućama. U trenutku pisanja vijesti nije poznato jesu li svećenici tih župa uhićeni.

Nikaragvanska vlada i policije zasad nisu potvrdili niti demantirali pritvaranje svećenika.

Predstavnici Visokog povjerenika za ljudska prava poručili su da se Nikaragva „sve više“ udaljava od vladavine prava i „temeljnih sloboda“ progonom „političkih i autohtonih vođa, članova Katoličke Crkve, aktivista i novinara“ uz „ponovljene slučajeve proizvoljnog pritvaranja“, piše Vatican News.

Papa Franjo je u nagovoru uz molitvu Anđeoskog pozdravljenja 1. siječnja isto tako izrazio zabrinutost za stanje u Nikaragvi. „Njima, njihovim obiteljima i cijeloj Crkvi u toj zemlji izražavam svoju molitvenu blizinu. Pozivam i sve vas ovdje prisutne i sav Božji narod na ustrajnu molitvu i nadam se da će se uvijek tražiti put dijaloga za prevladavanje teškoća. Pomolimo se danas za Nikaragvu“, rekao je.