Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena apostolska pobudnica pape Franje „C'est la confiance“

Vatikan (IKA)

Nova apostolska pobudnica pape Franje „C'est la confiance“ o sv. Tereziji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica objavljena je u nedjelju 15. listopada 2023. godine, prenosi Katolička novinska agencija (KNA).

Na polovini Opće redovne skupštine Biskupske sinode u Vatikanu, papa Franjo pozvao je na obnovu kršćanskog moralnog učenja. U apostolskoj pobudnici naglasio je da je ljubav sama srž kršćanske poruke. Crkva mora prema tome uskladiti svoje učenje. „Središte kršćanskog morala je ljubav (…). Djela milosrđa su najsavršeniji izraz unutarnje milosti Duha. Na kraju je važna samo ljubav“, napisao je Sveti Otac.

Dodao je da se Crkva u svom navještaju mora usredotočiti na bitno. „Nije sve jednako središnje; jer postoji red ili hijerarhija među istinama Crkve. A to se odnosi kako na dogme vjere, tako i na cjelokupni nauk Crkve, uključujući moralni nauk“, istaknuo je.

Mala Terezija u svojim je spisima isticala iznimnu važnost ljubavi za kršćansku vjeru. Papina pobudnica ima francuski naslov „C’est la confiance“ („To je pouzdanje“) prema citatu svetice.

Duhovni život mlade karmelićanke nije bio lišen kušnji, čak ni onih protiv vjere. U to se vrijeme suvremeni ateizam snažno širio, a ona „se osjeća sestrom ateistā“, zagovara i prinosi svoj život za njih, obnavljajući svoj čin vjere. Vjeruje u beskrajno Božje milosrđe. Sve je u Bogu ljubav i Pravednost. To je jedno od najvažnijih otkrića Male Terezije, jedan od najvećih prinosa koje je pružila cijelom Božjem narodu. Na izvanredan je način prodrla u dubine božanskog milosrđa i otuda crpila svjetlo njegove neograničene nade“, napisao je Papa.

U pobudnici se obratio teolozima i etičarima u Crkvi sa zahtjevom: „Još uvijek trebamo prihvatiti tu genijalnu intuiciju Male Terezije i iz nje izvući teorijske i praktične, doktrinarne i pastoralne, osobne i društvene posljedice. Da bismo to učinili potrebna nam je odvažnost i unutarnja sloboda“, naglasio je Sveti Otac.

Povod objavljivanju pobudnice je 150. obljetnica rođenja sv. Terezije iz Lisieuxa (1873. − 1897.). Također, ove godine se navršava i 100. obljetnica njezine beatifikacije. Pismo je objavljeno 15. listopada, kada se inače slavi spomendan sv. Terezije od Isusa (Avilske), prenosi KNA.

Podsjećamo, papa Franjo dobio je poziv da sudjeluje na proslavi obljetnica u Lisieuxu što bi mu bilo prvo putovanje u Francusku u pontifikatu. Međutim, Sveti Otac posjetio je Marseille povodom završetka Mediteranskih susreta. Udjela u proslavi obljetnica Male Terezije uzeo je, pak, održavši o njoj katehezu u nizu o apostolskom žaru na općoj audijenciji u srijedu 7. lipnja 2023. u prisutnosti moći sv. Terezije i njezinih roditelja svetih Ljudevita i Azelije Martín, te objavom Apostolske pobudnice „C’est la confiance“.