Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena nova knjiga don Antona Šuljića „Dota“

Novalja (IKA)

Iz tiska je izišla nova knjiga don Antona Šuljića „Dota – Odrazi kulturne Novalje“. Knjiga će biti predstavljena u petak, 23. travnja, u sklopu Dana kulture u Novalji, povodom svečanog otvaranja novoga Kulturnoga centra Gozdenica.

Riječ je o esejima, recenzijama, kritikama, prikazima i crticama koje je prof. Šuljić, koji si je u ovoj knjizi zadržao obiteljski nadimak Boškinac, pisao ili izgovarao tijekom više desetaka godina, a odnose se na područje njegovoga rodnog grada Novalje. U knjizi su obrađeni lokalni književnici, likovni umjetnici, pisci raznih znanstvenih i kulturnih djela i poneki autor koji je pisao ili likovno tretirao spomenuto područje. Osim toga autor je donio i nekoliko svojih znanstvenih radova koji se odnose na područje kulture kao i tridesetak pjesama u prozi kao svojevrsnu likovnu kritiku crteža Dominika Kunkere. Budući da se i sam bavi književnim radom te kao povjesničar umjetnosti, polazište mu je teološko-književno-likovno, što ovim prilozima daje osobit značaj. Od crkvenih službenika, osim fra Bernardina Škunce i dr. Antona Tamaruta ml., fra Antuna Badurine, don Šime Zubovića, fra Anđelka Badurine i fra Stanka Škunca, čija djela recenzira, osobito se ističu eseji o dvojici (nad)biskupa, Antonu Tamarutu i Srećku Badurini i o misionaru Borisu Dabu. U knjizi su doneseni i brojni biografski podaci o poznatim Novaljcima, Staronovaljcima, Lunjanima i Barbaćanima, mnogi i po prvi put objavljeni, koji su se, na ovaj ili onaj način, istaknuli na području kulture, znanosti, vjere i društvenoga djelovanja.

Objašnjavajući u Uvodu naslov i povod pisanja knjige, autor je pošao od pitanja „Zašto Dota?“, te nastavio: „Dota je ono što djevojka unosi sa sobom u brak i novu obitelj. Na našim otocima često je to bila bjankarija, odnosno posteljina i kućne potrepštine, poput stolnjaka, merlića, ručnog rada, a katkad je ona bila i neki kućni predmet – slika, zlatnina i obiteljska vrijednost, često, pak, i kakva čestica zemlje… U svakom slučaju, dota je uvijek vezana uz ženski prinos novoj zajednici. Ima li to kakve veze s naslovom ove knjige? Naravno.  Naime, ovdje je riječ o vrijednostima, starima i novima – a to su umjetnost, kultura, znanost i vjera. Začudo, sve su te četiri imenice ženskog roda. I Novalja je ženskog roda! Riječ je uglavnom o umjetničkom, kulturnom, duhovnom pa i znanstvenom stvaralaštvu koje, na ovaj ili onaj način, ima veze s Novaljom ili s Novaljcima. To što su brojni Novaljci postizali na tim područjima ili ako su se barem u svojem radu bavili Novaljom, a što sam pratio tijekom niza godina – sve je to dota koju Novalja dobiva i daje u nasljedstvo budućim naraštajima. Dota je, dakle, dragocjenost koja se nasljeđuje, daje i nosi, i koja ima kako svoju stvarnu, čak fiskalnu vrijednost, tako možda još i više svoju simboličnu vrijednost … Ova knjiga nema ni najmanje namjere biti kompendij umjetnosti i kulture svega i svih povezanih s Novaljom. Ona je samo odraz kulturne Novalje. Odraz je nešto što se oslikava, najčešće u vodi, i ne daje fotografsku niti preciznu dubinsku sliku stvarnosti. Ali ipak, taj je odraz važan, vjeran je i bitan nositelj vrijednosti i poruka.“

Knjigu je izdala Matica hrvatska – Ogranak Novalja, ima 552 stranice, temeljito obrađuje djela četrdesetak autora, donosi nekrologe viđenijih Novaljaca, a bit će predstavljena u petak, 23. travnja, u sklopu Dana kulture u Novalji, povodom svečanog otvaranja novoga Kulturnoga centra Gozdenica, koje će biti u srijedu, 21. travnja. Tom će prigodom, a u povodu 500. obljetnice Marulićeve „Judite“, nakon svečane sjednice Gradskoga vijeća, Katarina Livljanjić i ansambl Dialogos iz Pariza izvesti svoju poznatu monodramu „Judita“. U programu su još predviđeni Dani filma, knjige, glazbe i kazališta.

Ključne riječi:
don Anton Šuljić nova knjiga