Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan nadbiskupijski susret svećenika i suradnika u pastoralu krizmanika

Đakovo (IKA/TU)

Nadbiskupijski susret svećenika i suradnika u pastoralu krizmanika održan je 1. listopada 2022. u Sinodskoj dvorani Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu.

Susret je okupio svećenike, redovnike i redovnice, vjeroučitelje i katehiste koji su s proljeća ove godine sudjelovali u anketi o pripremi mladih za sakrament potvrde. Anketu su izradili članovi Katehetskog vijeća u suradnji s Uredom za pastoral mladih te uz podršku đakovačko-osječkog nadbiskupa dr. sc. Đure Hranića. Anketa je poslana na 180 adresa e-pošte svećenika i vjeroučitelja i katehista koji su uključeni u rad s krizmanicima, a ispunilo ju je njih 114.

Nakon molitve, uvod u susret dala je predstojnica Nadbiskupijskoga katehetskog ureda dr. sc. Teuta Rezo. Istaknula je da je anketa imala za cilj čuti sve sudionike u pastoralu krizmanika jer se upravo to područje danas pokazuje kao ono koje donosi mnogo izazova i potrebno je trajnog osluškivanja i praćenja. U središtu pozornosti bili su upravo oni koji su u neposrednom radu s mladima u župnim zajednicama, a cilj je kroz zajedničko promišljanje i planiranje osnažiti sve sudionike pastorala mladih i krizmanika, da bi se pripremili za kvalitetniji pristup mladima i to na svim razinama; od župne, međužupne/dekanatske, pa sve do nadbiskupijske razine.

Anketa je između ostalog donijela odgovore i promišljanja o uključivanju krizmanika u aktivan život župe, a neka od pitanja bila su: postoji li u župama neki oblik rada s mladima općenito, što smatraju potrebnim učiniti na nadbiskupijskom planu u radu s krizmanicima te jesu li otvoreni za susrete krizmanika i edukacije na nadbiskupijskoj razini, da bi „izbrusili“ potrebne pedagoške, odgojne, animatorske i komunikacijske kompetencije za rad s mladima.

Nakon predstavljanja rezultata ankete uslijedio je rad u skupinama koji su animirali vjeroučitelji i članovi Nadbiskupijskoga katehetskog vijeća: s. Gabrijela Tea Damjanović, Mihaela Maričević, Slaven Školka i Marko Kapular. Bila je to prilika za razmjenu iskustava na temelju priloga iz ankete. Predstavnik svake skupine iznio je odgovore i prijedloge iz ankete o kojima se razgovaralo. Nakon kratkog odmora i okrjepe, uslijedili su plenum i diskusija. Diskusiji su se priključili prisutni, uključujući i đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa Ivana Ćurića.

Diskusija je bila konkretna i izravna – iznesena je problematika s kojom se katehisti u radu s krizmanicima susreću, predložene su ideje za poboljšanje kvalitete sadržaja koji je ponuđen na susretima, izneseni su konkretni pozitivni primjeri rada s krizmanicima, kao i područja gdje je potrebno uložiti napor oko boljeg dogovora i dijaloga da bi priprema s jedne strane osluškivala potrebe mladih, uzimala u obzir radi li se o gradskoj ili seoskoj župi te kako bolje postaviti susret krizmatelja i mladih. Postavljalo se pitanje o tome radi li se o „ispitu“ i ispitivanju znanja pred krizmu ili susretu u jednom lijepom ozračju pred slavlje krizme te kako mlade uključiti u život župne zajednice i pripremiti ih da budu aktivniji sudionici liturgijskog života župe, a onda i samog misnog slavlja podjele sakramenta potvrde, što je osobito istaknuo biskup Ćurić.

Na susretu je sudjelovao i nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih vlč. Mario Žigman, koji je prisutne upoznao s aktivnostima koje Ured za pastoral mladih nudi mladima tijekom godine te iznio iskustva o susretima s krizmanicima u župnim zajednicama koje animira Ured za pastoral mladih sa svojim suradnicima. Formativni seminar Mladi za mlade predstavila je tajnica Ureda za pastoral mladih Margareta Gregić koja je iznijela glavna obilježja formacije Mladi za mlade koja je dugi niz godina izvođena u Nadbiskupiji, a sada će biti ponovno pokrenuta. Bila je to prilika za pozvati sve katehiste da se priključe formaciji koja počinje u studenom ove godine, a pozvani su mladi, napose krizmanici, mlađi svećenici i bogoslovi, kandidatice sestara Svetoga Križa u Đakovu i svi koji žele dodatnu formaciju i obogaćivanje već stečenog iskustva u radu s mladima.

Prisutni su ponovno podijeljeni u skupine i sudjelovali su u radionici Vrijednosti u životu animatora, radionici s jednog od pet vikend-susreta koji ih očekuje ako se priključe formativnom seminaru Mladi za mlade. Skupine su tijekom radionice animirale članice Nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral mladih: Anamarija Buzgo, Katarina Herceg, Irena Ivkić i Margareta Gregić.

Susret je bio prilika za upoznati prisutne s još kvalitetnih sadržaja za mlade na razini nadbiskupije. Vjeroučitelj Slaven Školka predstavio je nadbiskupijski projekt Kateheza u prirodi koja se može organizirati i na dekanatskoj razini, a time uključiti brojne animatore koji će kroz tri dana učenicima osmih razreda osnovne škole kao i srednjoškolcima otvoriti prostore da kroz igru, molitvu, pjesmu, euharistijska slavlja, razgovor, priliku za ispovijed i klanjanje dožive iskustvo vjere i zajedništva među svojim vršnjacima i kroz svjedočanstvo animatora. Vjeroučiteljica Mihaela Maričević predstavila je program TeenStar i edukaciju koja je još jedan od načina kako osnažiti sve koji rade s mladima, osobito kada se radi o važnim temama o ljudskoj spolnosti i pristupu daru tijela. Predstavljanje jednog i drugog projekta praćeno je prigodnim prezentacijama i filmom.

Na kraju susreta, završnom riječi obratio se nadbiskup Đuro Hranić, koji je i sam aktivno sudjelovao, kako u radu u skupinama, tako i u radionicama. Nadbiskup je zahvalio svima za organizaciju i dolazak te istaknuo da je radostan zbog entuzijazma svih sudionika koji se mogao jako dobro osjetiti na susretu.

Osvrnuvši se na prijedloge izrečene u diskusiji i plenumu, podržao je rad i trud svih prisutnih, naročito u radu s krizmanicima i posebno istaknuo ono što su sudionici i sami predložili –da ovo ne bude posljednji takav susret. Razgovarati o toj temi i susretati se na nadbiskupijskoj razini trebalo bi barem jednom godišnje.