Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan Svećenički dan Sisačke biskupije

Sisak (IKA)

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 9. rujna 2023. u dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem sisačkog biskupa Vlade Košića, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Predavanje o temi „Koncelebracija: povijesno-liturgijsko-pastoralna perspektiva“ održao je predstojnik biskupijskog Ureda za liturgiju mr. sc. Hrvoje Zovko.

Uvodeći okupljene u temu predavanja predavač je istaknuo važnost koncelebracije činjenicom da se radi o prvom obredu potpuno obnovljenom prema načelima koncilske Konstitucije o svetoj liturgiji Sacrosanctum Concilium. Kontinuitet koncelebracije ima u većoj ili manjoj mjeri neprekinutu liniju u Crkvi istoka i zapada sve do danas te je koncilska vizija i postkoncilska reforma, prije suočavanja s pitanjima kako činiti uglavnom rubricističke naravi, usmjerila pogled u pitanje što se čini i zašto.

Prva stoljeća poznaju gotovo samo koncelebrativan način slavljenja mise u kojemu biskup s đakonima, te prezbiterima i narodom čini ono što je Krist činio te se u celebraciji koja je čin zajednice prikazuje i realizira jedinstvo Crkve. U zapadnoj Crkvi na gotovo tisuću godina, osim u prilikama prezbiterskog i biskupskog ređenja, nestalo je koncelebracije sve do 1965 godine. Crkva je prestala biti subjekt slavlja te se celebracija svela na čin posvete koji čini isključivo svećenik. Predavač je temu koncelebracije sagledao kroz četiri aspekta.

Prvo je obradio terminologiju pojma (kon)celebracije. Zatim se je objasnio da se pojam suočio s fenomenom kroz povijesna razdoblja gledajući razvoj, a temeljeći se na biblijskim, patrističkim i liturgijskim izvorima. Treći aspekt bio je liturgijska reforma te Drugi vatikanski koncil i postkoncilska reforma s nastojanjem povratka ad fontes po pitanju koncelebracije. Na kraju je, analizirajući izabrane dijelove aktualnog Misala, a napose njegovih Općih uredaba, otvorio pitanje pastoralne perspektive i aktualne problematike koncelebrirane mise. Nakon predavanja uslijedila je diskusija.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o aktualnim i nadolazećim događajima u Sisačkoj biskupiji. Podsjetio je kako će uskoro s radom krenuti Katolička osnovna škola u Sisku i Katolička gimnazija u Popovači te je pozvao svećenike da o tome obavijeste vjernike, posebice zainteresirane roditelje. Napomenuo je da u petak, 1. prosinca 2023. kreću predbilježbe za upis. Poseban osvrt dao je na aktualni biskupijski sinodalni hod čiji je prvi dio u završnoj fazi, a u korizmi će početi prva zasjedanja. Najavio je i kako će uskoro biti imenovani članovi Sinode njih ukupno 110. Biskup je i najavio 14. obljetnicu ponovne uspostave Sisačke biskupije koja će se proslaviti u utorak, 5. prosinca 2023. te posvetu novog oltara i blagoslov u potresu stradale crkve u Gori u petak, 8. prosinca 2023. godine. Susret  stipendista i prijatelja Zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ održat će se u subotu, 9. prosinca, a blagoslov u potresu stradale crkve u Maj u petak, 17. prosinca 2023. godine. Na kraju svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici te voditelji pojedinih ureda, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.