Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo će u Vatikanu otvoriti simpozij o temama celibata, zvanja i tradicije

Vatikan (IKA)

Međunarodni teološki simpozij „Za jednu fundamentalnu teologiju svećeništva“ bit će održan od 17. do 19. veljače u dvorani Pavla VI. u Vatikanu, u organizaciji Kongregacije za biskupe i Centra za istraživanje i antropologiju zvanja, a otvorit će ga papa Franjo, javlja Vatican News.

Na simpoziju će prisustvovati kardinali, svećenici, laici i redovnici. Prefekt kongregacije kardinal Marc Ouellet kazao je da je riječ o inicijativi za davanje novog poticaja promicanju zvanja.

Bit će to cjelovito promišljanje o temi svećeništva, prisjećanje na karizmu i tradiciju, ali i prilika za analizu pitanja zloporabe i klerikalizma te za usredotočivanje na pitanja koja su proizišla iz nedavnih sinoda ili u nacionalnim sinodskim procesima, poput onih vezanih uz celibat i zvanja.

Prvoga dana, u četvrtak, s početkom u 9:10, uvodno obraćanje imat će Sveti Otac.

U duhu sinodalnosti

Upravo će misli pape Franje – da nas Bog poziva u određeno stanje života: da damo sebe na putu braka, na putu svećeništva ili na putu posvećenog života – biti nadahnuće za prisutne biskupe, teologe, svećenike, laike i redovnike, okupljeni u duhu sinodalnosti, kojim je Papa htio povećati sudjelovanje, zajedništvo i poslanje u Božjem narodu.

Inicijativa isto tako ima za cilj pobuditi entuzijazam za našu vjeru u Božji dar i dati novi poticaj u promicanju zvanja, kazao je kardinal Ouellet.

Promišljanje će se potom proširiti na odnose između zaređenih službi, laika i redovnika da bi se uskladio njihov doprinos, artikuliran i sukladan prema pozivu na svetost upućen svakomu.

Tradicija, poslanje, celibat, karizma

Govornici će se osvrnuti na tri glavne teme: „Tradicija i nova obzorja“; „Trojstvo, poslanje, sakramentalnost“ te „Celibat, karizma, duhovnost“. Na predstavljanju simpozija u travnju prošle godine, kardinal Ouellet je objasnio da to neće biti „simpozij o svećeničkom celibatu“, već prilika da se „provede vrlo duboko promišljanje o temi svećeništva“, počevši od zvanja i formacije, a završivši pitanjem zlostavljanja.

Produbiti, reafirmirati

Na predstavljanju je kardinal Ouellet dodao i da postoje divergentne pastoralne napetosti i vizije, stoga je misija simpozija u cjelini, kako je rekla teologinja Michelina Tenace, profesorica na Papinskom sveučilištu Gregoriana, „produbiti smisao teologije svećeništva, reafirmirati bitne značajke katoličke tradicije o identitetu svećenika, možda ga osloboditi određene klerikalizacije i nekih povijesnih intarzija“. Kako navode, vidjeti svećeništvo u globalnom okviru Crkve moglo bi otvoriti nove putove.

Zasjedanja vode čelnici dikasterija

Prema programu, zasjedanja će voditi voditelji raznih dikasterija Rimske kurije – kardinal Ouellet; prefekt Kongregacije za kler mons. You Heung Sik, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata mons. Arthur Roche, prefekt Kongregacije za katolički odgoj kardinal Giuseppe Versaldi, arhivist i knjižničar Svete rimske Crkve kardinal José Tolentino de Mendonça te prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Joseph Farrell.

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin predslavit će misu u subotu ujutro u bazilici sv. Petra u zajedništvu sa svim sudionicima, objavio je Vatican News.

Ususret međunarodnom teološkom simpoziju, u Zagrebu je od 25. do 27. siječnja održan Teološko-pastoralni tjedan o temi „Preobrazba svećeništva u promjeni epohe“.