Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa rimskim svećenicima: Nalazimo se u misijskoj zemlji

Vatikan (IKA)

Papa Franjo susreo se u subotu 13. siječnja 2024. s rimskim svećenicima u bazilici sv. Ivana na Lateranu, izvijestio je Vatican News.  

Nastavak pohoda župama

 „Misijska zemlja“ – tim riječima je papa Franjo definirao Rimsku biskupiju na susretu s rimskim klerom. Pred više od 800 nazočnih, među kojima su bili svećenici, dijecezanski i redovnički te trajni đakoni u pastoralnoj službi, Papa je uputio apel za evangelizaciju cijele crkvene zajednice, potom najavio nastavak pohoda župama biskupije, nakon što ga je u tome neko vrijeme bila zaustavila pandemija.

Otvoreni dijalog

Susret koji je trajao oko 3 sata, prema priopćenju Rimske biskupije, protekao je „uz otvoren i familijaran dijalog u ozračju srdačnosti“. Nakon molitve Srednjeg časa uslijedio je kardinalov pozdrav, a zatim dijalog između svećenika i pape Franje koji ih je pozvao na postavljanje pitanja. Postavili su oko 30 pitanja.

Svjedočanstvo

Sveti Otac je govorio o potrebi evangelizacije u poganskom kontekstu, naglašavajući važnost svjedočanstva.

Blagoslivljamo ljude, a ne grijeh

Zatim je odgovorio na pitanja o blagoslovu homoseksualnih parova, ustvrdivši da to ne mijenja nauk o sakramentu braka između muškarca i žene. Blagoslivlja se ljude, a ne grijeh. Potom je ustvrdio da mnogi ne čitaju dobro crkvene tekstove: potrebno je dobro slušanje, istaknuo je, podsjetivši da se sukobi moraju rješavati, a ne skrivati.

Uvijek oprostiti

Papa je potom pozvao da se uvijek oprašta. „Ja uvijek opraštam, uvijek moramo imati milosrđa“, rekao je.

Kratke homilije

Za đakone je rekao da trebaju biti među ljudima, na usluzi potrebitima. Na kraju je podsjetio da homilije moraju biti kratke, oko 7-8 minuta, izravne, hvatajući duh Božje Riječi.