Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa u intervjuu za RAI 3: Duhovna svjetovnost je najveće zlo Crkve

Vatikan (IKA)

Papa Franjo dao je u nedjelju, 6. veljače intervju za Treći program talijanske javne televizije, RAI Channel 3. Intervju s voditeljem popularnog nedjeljnog programa „Che Tempo Che Fa“ Fabiom Fazijem vođen je satelitskom vezom iz studija RAI u Milanu s rezidencijom Svete Marte u Vatikanu u kojoj živi.

U razgovoru je govorio o temama kao što su ratovi, migracije, okoliš, osudio je prekomjernu potrošnju na naoružanje, pozvao na obranu prava migranata, a otkrio je i neke stvari iz privatnog života.

„Najveće je zlo Crkve danas njezina je duhovna svjetovnost. Ta duhovna svjetovnost dovodi do toga da jača klerikalizam, ružna pojava, izopačenje Crkve, što dovodi do ideološki rigidnih pozicija. Tako ideologija zauzima mjesto evanđelja“, upozorio je Papa.

Pozvao je vjernike da se mole Bogu, ne kao Ocu, nego kao „tati“, kako ga zove i sv. Pavao apostol kad za Boga koristi izraz „Abba, otac“.

„Molitva je ono što čini dijete kad se osjeća ograničenim, nemoćnim, kaže: ‘tata, mama’. Moliti znači gledati naša ograničenja, naše potrebe, naše grijehe… moliti znači izdići se snažno onkraj granica, onkraj obzora, a za nas kršćane moliti znači susresti ‘tatu’“. „Dijete ne čeka očev odgovor, kad otac počne odgovarati prelazi na drugo pitanje. Ono što dijete želi jest da ga otac gleda. Nije važno objašnjenje, važno je samo da ga otac gleda i to mu ulijeva sigurnost“, rekao je Papa.

Sveti se Otac u razgovoru za RAI 3 dotaknuo i ekoloških tema istaknuvši da je bacanje plastike u more „zločin“ i mora se prekinuti ako čovječanstvo želi spasiti planet za buduće naraštaje. „Moramo na se preuzeti teret Majke Zemlje. Ribari iz Benedetta del Tronto koji su me posjetili našli su jednom tone plastike u moru te su očistili taj dio mora. Bacati plastiku u more je zločin, moramo štititi biološku različitost, moramo skrbiti za ono što je Bog stvorio“, istaknuo je Papa.

Papa, koji je prošli mjesec nenajavljeno posjetio prodavaonicu ploča u Rimu kako bi blagoslovio klub koji vode prijatelji, u razgovoru je rekao da najviše voli klasičnu glazbu, ali i tango. Upitan je li kao mladić plesao tango u svojoj rodnoj Argentini, rekao je: „Porteño koji ne pleše tango nije porteño“. Porteño je španjolski naziv za stanovnika Buenos Airesa, njegova rodnog grada.

Odgovarajući na pitanje o ratu, Franjo je rekao: „Razmislite o tome. Ako bismo na godinu dana prestali proizvoditi oružje, mogli bismo nahraniti i obrazovati cijeli svijet. Navikli smo se na ratove. Teško je, ali to je istina“. Sveti je Otac pozvao na preusmjeravanje sredstava za naoružanje kako bi se pomoglo najpotrebitijima i na istraživanje kako bi se spriječile buduće pandemije.

Još je jednom pozvao Europsku uniju da rasporedi migrante koji stižu u Italiju i Španjolsku iz sjeverne Afrike u sve zemlje EU-a kako ne bi bili prevelik teret za nekoliko zemalja. „Moramo misliti na migracijsku politiku“, a Europa tu mora djelovati zajednički, rekao je.

Humor je veoma važan, omogućuje nam relativizirati probleme, pruža nam radost. Svakodnevno molim molitvu sv. Thomasa Morea u kojoj se kaže i slijedeće: „Daj mi, Gospodine, smisao za humor. Udijeli mi milost da u životu otkrijem malo radosti i da je podijelim s drugima“, rekao je Papa.

„Nedostaje nam doticaj s bijedom, a taj izravni doticaj vodi u herojstvo“, primijetio je. „Tu mislim na liječnike i zdravstveno osoblje koji su dodirnuli zlo za pandemije i odabrali ostati ondje. Osjet dodira je najpuniji osjet. Osjet znači preuzeti na se tuđi teret“, rekao je Papa.

Istaknuo je i kako je teško danas biti roditelj. „Treba biti blizu svoje djece. Kad mladi parovi idu na ispovijed ili kad govorim s njima, uvijek ih pitam: ‘Igrate li se sa svojom djecom?’ Ponekad čujem bolne odgovore: ‘Oče, kad izađem, spavaju, a i kad se vratim.’ Ovo je okrutno društvo koje roditelje udaljava od djece. Čak i kad djeca nešto posrnu, čak i kad odrastu, morate biti uz njih, morate razgovarati sa svojom djecom. Roditelji koji nisu bliski djeci ne rade dobro, oni moraju biti gotovo suučesnici djece, to suučesništvo omogućuje roditeljima i djeci da rastu zajedno“, rekao je Papa u razgovoru.

Na pitanje je li usamljen, ima li prijatelja, rekao je da ih ima, malo, ali ih ima, koji znaju sve o njegovu životu i on o njihovu. Rekao je da ne trpi usamljenost i da zato nije htio stanovati u Apostolskoj palači nego u Svetoj Marti, gdje susreće žive ljude i s njima razgovara, gdje mu dolaze prijatelji.