Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa u Kazahstanu: Nikada se nemojte naviknuti na rat ili se umoriti od pomaganja žrtvama

NUR-SULTAN (IKA)

Na kraju mise u Nur-Sultanu u srijedu 14. rujna, papa Franjo molio je za sva ratom pogođena područja u svijetu te pozvao na dijalog na putu prema miru i da svi priteknu u pomoć onima koji pate, prenosi Vatican News.

Drugog dana svog trodnevnog apostolskog putovanja u Kazahstan, nakon misnoga slavlja na Expo Grounds, papa Franjo uputio je nekoliko riječi zahvalnosti, zahvalivši nadbiskupu Tomasu Peti na njegovom govoru te odavši priznanje naporima uloženim u pripreme za njegov posjet, zahvalivši i civilnim i vjerskim vlastima srednjoazijske zemlje i svima prisutnima. „Pozdravljam sve vas, braćo i sestre, a posebno one koji ste došli iz drugih zemalja središnje Azije i iz dalekih krajeva ove prostrane zemlje. S velikom ljubavlju blagoslivljam starije i bolesne, djecu i mlade“, rekao je.

Papa Franjo istaknuo je osjećaj duhovnog zajedništva s nacionalnim svetištem Kraljice mira u Oziornoju na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa. Podsjetio je da su riječi „Zahvalnost narodu Kazahstana“ i „Mir čovječanstvu“ ispisane na velikom križu u Nacionalnom svetištu. Nadahnut tim riječima, rekao je da „zahvalnost Gospodinu za svete Božje ljude koji žive u ovoj velikoj zemlji, udružena sa zahvalnošću za njihovu predanost promicanju dijaloga, postaje molba za mir, mir za kojim naš svijet toliko čezne“.

Mir je jedino rješenje

Sveti je Otac zatim usmjerio svoje misli prema svim ratom razorenim područjima u svijetu, posebice Ukrajini, moleći da se nikada ne naviknemo na rat ili da se pomirimo s njegovom pretpostavljenom neizbježnosti.

Pozvao je sve da priteknu u pomoć onima koji pate i na inzistiranju da se ulože istinski napori za postizanje mira, istaknuvši također da je ovih dana bilo izvještaja o izbijanjima nasilja na području Kavkaza. „Jedino rješenje je mir, a jedini način da se dođe do mira je kroz dijalog”, naglasio je Papa. „Što se još treba dogoditi i koliko će još smrti biti potrebno prije nego što sukob ustupi mjesto dijalogu za dobrobit ljudi, naroda i cijelog čovječanstva?“, upitao je Papa.

Na kraju je papa Franjo pozvao sve na molitvu kako bi svijet naučio graditi mir, među ostalim i ograničavanjem utrke u naoružanju i preusmjeravanjem golemih iznosa koji se troše na rat u konkretnu pomoć ljudima. „Zahvaljujem svima koji u to vjeruju”, rekao je Papa. „Zahvaljujem svima vama i svim onim muškarcima i ženama koji su vjesnici mira i jedinstva”, rekao je Sveti Otac, a prenosi Vatican News.